Kotieläinpihalle olisi kysyntää

0
Suloinen Sylvester valloitti pienet katsojat. Rapsutusvuorossa Aida ja Nelli.

Virve Järnbergin avoin kotieläinpiha houkutteli paikalle kymmenittäin ihmisiä sateisesta säästä huolimatta. Lampaat, kanat, alpakat, puput ja poni kiinnostivat niin isoja kuin pieniä ja monet toivoivat, että kotieläinpiha olisi aina auki.

– Ohikulkijat tulevat usein kysymään, saako eläimiä tulla katsomaan ja sen takia päätin pitää kotieläinpäivän. Tällä kertaa järjestämme kuitenkin vain yhden tilaisuuden, seuraava tulee ehkä vasta ensi vuonna, Järnberg kertoi.

Eläimet eivät ole Järnbergille vain lemmikkejä. Hän hankki ensimmäiset lampaansa yhdeksän vuotta sitten ja ryhtyi valmistamaan niiden villasta erilaisia käsitöitä kuten koruja ja huovutettuja tossuja. Pari vuotta sitten muun muassa lvi-yrityksessä ja puutarhalla työskennellyt Virve tuumasi, että lampaista voisi tulla ammatti. Hän perusti yrityksen ja tekee nyt täyspäiväisesti töitä eläinten parissa. Lampaita on viitisenkymmentä. Kuukausi sitten taloon muutti Ranualta kolme kaunista alpakkaa ja myös niiden villaa on tarkoitus jatkossa käyttää. Yksi alpakoista, Doris, oli astutettu ja saattaa olla tiineenä. Jos näin on, lauma täydentyy kesäkuussa.

– Alpakoista ei aina tiedä, ovatko ne tiineenä vai ei, kun niitä ei ultrata, eikä Doris ole kovin isomahainenkaan. Sanotaan, että jos naaras on tiineenä, se sylkee uroksen päälle, mutta näistä ei tiedä, kun ovat kaikki tyttöjä.

Järnbergin perhe on asunut Väkkäräntien varrella kolmisen vuotta. Isolle tontille mahtuvat hyvin aitaukset eri eläimille ja tien toisella puolella on lampola vuokralla. Virvellä on pihassa myös hevonen, mutta korkeasta iästään johtuen se ei osallistunut kotieläinpihapäivän hulinaan. Pieni Sylvester-poni sen sijaan otti tulijat vastaan jo portilla ja nautti silmin nähden jokaisesta rapsutuksesta.

Virve kokeilee mielellään kaikkea uutta ja kehittää uusia tuotteita lampaanvillasta. Yksi viimeisimmistä on huovutettu lampaantalja. Se näyttää päällisin puolin tavalliselta lampaantaljalta, mutta on kokonaan villasta tehty, ilman, että lammas on menettänyt nahkaansa – ja henkeään – siinä samalla.

– Sain idean tutulta lampurilta. Hän ei ollut itse tehnyt, mutta nähnyt näitä ja tiesi, että ulkomailla näitä on tehty. Etsin tietoa ja aloin kokeilla.

Virven kekseliäisyys näkyi myös eläinpihassa: kanoille oli rakennettu aitaus kahdesta käytöstä poistetusta trampoliinista. Toinen on oikeinpäin ja toinen käännetty ylösalaisin. Reunat on päällystetty verkolla, jonka Virve on itse purkanut vanhasta häkkikanalasta. Kanat tepastelivat varsin tyytyväisen oloisina pyöreässä aitauksessa, turvallisen katon suojissa.

–  Ajattelin, että kun trampoliineja poistetaan paljon käytöstä, niin tähän niitä ainakin voisi käyttää.

Järnbergin yritys, Virven Villaset, avaa lähiaikoina myös verkkokaupan.