Koululaiset vierailivat sankarihautausmaalla

0
Pyhärannan 5 -6-luokkalaiset tutustuivat Pyhärannan hautausmaahan.

Sotaveteraanien ja sotainvalidien määrä alkaa olla vähäinen. Keski-ikä on noin 95 vuotta.

Sotaveteraaniyhdistyksen toiminta loppuu ja yhdistyksistä tulee perinneyhdistyksiä, joiden tarkoitus on vaalia perinteitä.

Olen Rauman Seudun Sotaveteraanit ry:n Pyhärannan alaosaston toiminnasta vastaava. Vuosi sitten sain ajatuksen, että koulujen 5–6-luokan oppilaat voisivat vuosittain vierailla toukokuun lopulla Pyhärannan seurakunnan hautausmaalla ja tutustua siellä eri kohteisiin ja myöskin itse kirkkoon.

Sponsoreiksi sain paikalliset Salme, Matti ja Markku Laukolan ja Elli Rihtniemen säätiön. Vierailua ei voitu viime vuonna koronatilanteen vuoksi toteuttaa, mutta nyt se onnistui. Paikalla oli runsaat 40 Ihoden, Reilan ja Rohdaisten koulujen 5–6-luokan oppilasta opettajineen.

Kerroin oppilaille mitä tarkoittavat termit lotta, sotainvalidi, sotaveteraani ja sankarivainaja. Sankarivainajista kerroin, paljonko heitä on haudattuna Pyhärannan hautausmaalle ja myöskin, että suurin osa heistä oli iältään 19–25-vuotiaita.

Seurakunnan kanttori Kari Kesäläinen kertoi sankarihautausmaan synnystä sekä sankaripatsaan syntyhistorian, miten se on rahoitettu, kuka suunnitteli ja missä valmistettu.

Tämän jälkeen seurakuntatalolla oli mehu ja kahvitarjoilu, josta vastasi Pyhärannan seurakunta.

Tästä tapahtumasta toivoisin perinteistä. Maksajat ovat luvanneet hoitaa kustannuksista niin kauan kuin retkeä järjestetään.

Tämä on osa perinnetyötä. Toivon, että vuosienkin jälkeen oppilaat muistaisivat tämän tilaisuuden. Tänä päivänä on hyvä todeta ,että olemme itsenäisiä, mutta se ei ole aina ollut itsestäänselvyys.

Jorma Perhe