Kuusten katveeseen syntyi Konserttitila Suuli – Talkoilla kunnostetussa ladossa nautitaan kulttuurista

0
Maikki Aukio lupaa, että Suulissa järjestetään joka kesä ainakin yksi lapsille tarkoitettu tapahtuma. Munamarkkinoiden sirkuspäivä on ollut niin suosittu, että kaikki paikat on jo varattu. Yhtenä osallistujana on Eemil Wessman, kuvassa myös hänen äitinsä Riikka Wessman ja kaverinsa Tobias Lahdenpää sekä Eemilin sylissä Nekku.

Mitä mahtaisi Mudaisten kylän legendaarinen koulukeittäjä Linda Laine sanoa, jos nyt näkisi pihapiirinsä ladon? Linda eli yli 100-vuotiaaksi ja hänet tunnettiin sisukkaana naisena. Siksi voisi uskoa, että hän olisi yhtä innostunut kuin hänen talonsa nykyinen asukas Maikki Autio kaikesta siitä, mitä pihapiirissä tapahtuu.

Tipulan kulttuuriyhdistys on talkoilla kunnostanut ladon lattian ja syksyllä suuliin laitetaan vielä valot. Rakennus on saanut hienon nimenkin: Konserttitila Suuli. Ja se vasta hienoa onkin, mitä sinne on tulossa.

Oli suoranainen onni, että Lindan talon osti juuri Maikki Autio. Autio on työskennellyt Lahden ammattikorkeakoulussa musiikkipedagogina ja olisi varmasti siellä vieläkin, ellei elämä olisi singahtanut raiteiltaan. Vuonna 2015 Lahden ammattikorkeakoulu lakkautti kuvataiteen ja musiikkikasvatuksen linjan. Maikille koulutuksen ja työpaikan menetys oli valtava järkytys. Työtään rakastunut ihminen joutui etsimään elämäänsä aivan uuden suunnan.

Uusi työpaikka löytyi Vakka-Suomen musiikkiopistosta.

– Asuin Lahdessa kerrostalossa. Päätin, että kun kerran on pakko hypätä tuntemattomaan, mikään ei saa muistuttaa vanhasta. Halusin itselleni pienen talon. Ajattelin, että Laitilassa en katsele kodin ikkunasta mitään tehdashallia, vaan muutan kauniimpaan ympäristöön.

Kohtalo johdatti Maikin katsomaan Lindan sievää puutaloa, jonka tontilla on useita rakennuksia.

– Lunta oli reiteen saakka. Piharakennukset olivat täynnä roinaa, mutta talon sisällä minulle tuli tunne, että kyllä tästä saa.

Vasta seuraavana kesänä Maikki huomasi pihalla nokkosten keskellä ruusun. Vähitellen pihasta alkoi erottua Lindan kasvattama puutarha, joka oli päässyt ruokkoamattomaan tilaan. Puutarhassa kökkiessään Maikki alkoi miettiä myös piharakennuksille käyttöä.

– Pyysin kavereita käymään ja järjestin heille konsertin suulissa.

Siitä se idea sitten lähti. Viime kesänä Maikin puutarha osallistui Avoimet puutarhat -tapahtumaan järjestämällä Runopuutarhatuolin Ilpo Tiihosen muistoksi. Sitten hän järjesti suulissa Nämä värit -musiikkiteatteriesityksen, joka sai valtavan suosion.

– Se oli aivan valtavan hieno esitys. Sen jälkeen päätin, että haluan olla tässä jotenkin mukana, Riikka Wessman kertoo. Hän liittyi Tipulan kulttuuriyhdistykseen, joka on vuodessa kasvanut 60 jäsenen joukoksi. Ihmisiä yhdistää halu tuoda Laitilaan kulttuurielämyksiä ja talkoilla pitää huolta suulista, jonka Maikki on vuokrannut yhdistykselle kymmeneksi vuodeksi nollan euron vuokralla.

Pihapiirin emäntä on onnellinen, että on löytynyt ihmisiä, joita innostaa sama ajatus kuin häntä. Hän kiittelee erityisesti Jukka Vehmasta .

– Jukka on tuonut tähän hommaan uskottavuutta. Mitenkäs sitä minuun heti uskottaisiin, kun ihmiset eivät minua tunne, hän nauraa.

Maikki Autiolla on kuitenkin sellaiset kulttuuriverkostot, että hän pystyy tuomaan Laitilaan esiintyjiä ja taiteilijoita, joita Vakka-Suomessa ei ole ennen nähty. Esimerkiksi sirkusryhmä Säilättäret on tällainen löytö.

– Yksi Säilättären jäsenistä on minun entinen oppilaani. Hän soitti ja kysyi, että voisiko sinne Laitilaan tulla esiintymään.

Säilättäret esiintyivät viime kesänä Kaivolan kesäteatterissa. Sen jälkeen Maikilta kysyttiin, voisiko Laitilassa järjestää sirkuskoulun.

– Koko tämä homma perustuu siihen, että kartoitamme ihmisten toiveita ja järjestämme sellaisia tapahtumia, joille täällä on tilaus.

Niinpä Munamarkkinoiden aikaan Suulissa järjestetään sirkuspäivä. Säilättäret kouluttavat lapsia ja nuoria.

– Sirkuspäivään tulee 30 lasta sirkustelemaan, minkä lisäksi olemme kutsuneet 15 ukrainalaista lasta maksutta osallistumaan päivään. Haluamme tarjota ukrainalaisperheille muuta ajateltavaa kuin sodan, Maikki kertoo. Päivän kaikki paikat on jo varattu.

Maikki Autio sanoo, että jos haluaa tietää ja päästä osalliseksi Tipulan tapahtumista, kannattaa liittyä Tipulan kulttuuriyhdistyksen kannatusjäseneksi. Jäsenmaksun maksettuaan alkaa saada sähköpostia tulevista tapahtumista. Tulevassa ohjelmistossa on muun muassa konsertteja ja musiikkiteatteria.

– Lisäksi vuokraamme suulia käyttökustannushintaan yksityisille ja yhdistyksille, Maikki kertoo.

Tipula on 1890 rakennetun pienen maatilan uusi elämä. Tipulan pihassa on Konserttitila Suuli.