Kysymyksiä kaavoituksesta ja keskustelua skeittiparkin paikasta – Laitilan valtuusto merkitsi tiedokseen hyvinvointikertomuksen vuosilta 2018–2021

0
Laitilan valtuusto keskusteli maanantaina muun muassa kaavoituksesta ja skeittiparkin sijoituspaikasta. Keskustelu lähti liikkeelle hyvinvointikertomuksesta.

Laitilan valtuustossa nousi esiin kysymyksiä muun muassa kaupungin elinvoiman lisäämisestä, kaavoituksesta sekä kaupungin markkinoinnista. Keskustelu kumpusi Laitilan hyvinvointikertomuksesta, jonka valtuusto maanantaina merkitsi tiedokseen.

Valtuutettu Oskari Pilppula (kesk.) kysyi, miksi viime vuonna oli myyty vain yksi ja vuokrattu yksi yritystontti.

– Millaista elinvoimamarkkinointia on tehty resurssien kesken, onko yhteistyö toiminut vai mikä selittää tätä toteumaa, hän kysyi.

Pilppula halusi myös tietää, onko kaupungin mahdollisuuksia markkinoitu riittävästi potentiaalisille uusille asukkaille:

– Nyt kun Laesaaren ja Kotoharjun kaavat ovat valmistumassa, millaisia markkinointitoimenpiteitä on suunniteltu ja miksei markkinointi ole jo alkanut?

Kaupunginjohtaja Lauri Kattelus kertoi, että yritystonttien vähäistä myyntiä ja vuokrausta selittää se, että kaupungilla on todella vähän yritystontteja.

– Onneksi on tulossa – toivottavasti mahdollisimman pian – uusia teollisuustontteja. Se on yksinkertaisin selittävä tekijä. Tällaisessa tarjonnassa tämä toteutuma on hyvä saavutus.

Katteluksen mukaan kaavoitettujen omakotialueiden markkinointi on tarkoitus aloittaa, kunhan alueita voi esitellä tuleville ostajille.

– Oma näkemykseni on, että uusien alueiden markkinointi kannattaa aloittaa vasta sitten kun ollaan hiukan lähempänä toteuttamista.

Pilppula kysyi myös, ovatko Kasitien eritasokiertoliittymiä varten tehdyt asemakaavamuutostyöt vieneet Laitilan kaavoitusresurssit.

– Ja miksi resursseja ei ole kohdennettu lisää kaavoitukseen, jotta saadaan sitä elinvoimaa tuovaa kaavoitusta myös tehtyä.

Katteluksen mukaan Kasitien suunnitelmia varten tehdyt kaavoitustyöt ovat todellakin vieneet Laitilan vähäiset resurssit.

– Kasitien risteysalueen piti olla valtavan suuri elinvoimainvestointi, johon valtion olisi kuulunut tulla mukaan, mutta niin ei tässä kohtaa käynyt emmekä tiedä, koska asiat tulevat etenemään.

Katteluksen mukaan kaavoitustyö ei ole risteyshankkeen paikoilleen jämähtämisestä huolimatta mennyt hukkaan.

– Kaavamuutoksista on meille muutakin hyötyä, mutta se isompi elinvoimavaikutus jäi tekemättä.

Kattelus myönsi, että risteyshankkeeseen suunnatut resurssit ovat olleet pois muusta kaavoituksesta. Hänen mukaansa nyt on tarkoitus kiriä tätä kiinni.

– Valitettavasti kysyjä oli oikeassa oletuksessaan, että tässä ei ole ennakoinnissa onnistuttu ja ollaan jääty tarjonnassa jälkeen.

Tekninen johtaja Mika Raula huomautti lisäksi, ettei kaikki tapahdu kaupungin omistamalla tonttimaalla ja viittasi rakenteilla olevaan Nesteen kylmäasemaan.

– Kaupungilla ei ollut siinä myyjän tai ostajan roolia, mutta voin kertoa, että olemme olleet aktiivisia siinä, että kylmäasema ja toivottavasti myöhemmin myös liikennepalveluasema toteutuu.

Valtuutettu Seppo Rinne (Pro V-S) arvosteli puheenvuorossaan Laitilan elinvoimapolitiikkaa, hiljattain tehtyjä maakauppoja sekä puutteellista tiedottamista.

Rinne otti lopuksi esiin myös nuorille suunnitellun skeittiparkin sijainnin. Hänen mukaansa skeittiparkki ei sovi sille suunniteltuun paikkaan Koulutien varrelle.

– Sitä on suunniteltu ruuhkapaikalle, monen kerrostalon alapuolelle. Paikalta on suunniteltu kaadettavan sellaiset lehmukset pois, jotka pitävät koko keskustan idyllisinä.

Rinne huomautti, että skeittipuistolle löytyy Laitilasta syrjäisempiä ja parempia sijoituspaikkoja.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Kuusisto (kesk.) myönsi, että vapaa-ajan toiminnasta voi aiheutua häiriötä muille. Kuusisto kuitenkin lisäsi, ettei hän veisi skeittiparkkia syrjäisempään paikkaan.

– Mieluusti sijoittaisi tällaisia palveluita sinne, missä nuoriso liikkuu eikä veisi niitä niin kauas, ettei nuorilla ole mahdollisuutta käyttää niitä.

Valtuustossa puheoikeuden omaava nuorisovaltuuston edustaja Jenna Hiltunen otti myös kantaa skeittiparkin sijoittamiseen.

– Mielestäni paikka on juuri hyvä. Se on lähellä kaikkea, ja siinä on vieressä kerrostalo, jossa asuu vanhempia ihmisiä. He huomaavat, jos siellä tapahtuu jotakin. Jos se olisi pururadan vieressä, paikka olisi ihan täysi farssi ja kaikki menisi viikossa rikki, Hiltunen kommentoi, mikä nostatti valtuustossa spontaanit aplodit.

Rinteen mukaan skeittipuiston sijoittamista Koulutielle vastustetaan naapurustossa kovasti. Hän kertoi, että paikan lähellä on omakotitaloja, paritaloja ja kerrostaloja.

– Tällaiselle paikalle olisi tulossa rullalautarata. Te taputatte nyt, mutta olen sitä mieltä, että jos teille tarjottaisiin taloa radan vierestä, te ette menisi sitä ostamaan.