Laitilassa havaintoja osittain valkoisesta sudesta – Karhuja kiertelee välillä parikin kappaletta

0
Laitilassa on tehty havaintoja osittain valkoisesta sudesta. Kuvan susi ei liity tapaukseen. Arkistokuva: Kirsi Seppälä

Arto Kanerva

Laitilassa on parin viime viikon aikana tehty useita havaintoja sudesta, jonka pää, rinta ja etujalat ovat valkoiset.

Se on susi, kunnes toisin todistetaan, sanoo Laitilan seudun riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilö Osmo Uuttera. Nyt pitää vai odottaa uusia ja tarkempia havaintoja.

– Eläimestä on kuva, mutta se on niin kaukaa otettu, että varman lajimäärityksen tekeminen ei onnistu. Tuskin se kuitenkaan kenenkään koira on, koska se liikkuu niin laajalla alueella. Pari viikkoa sitten se nähtiin Pahojoella ja tämän viikon alussa Koveron peltoaukeilla.

Koverossa sutta päästiin seuraamaan jonkin aikaa sen ylittäessä peltoja. Yrittipä tuo nälkäänsä napata rusakon, mutta rusakko ei sillä kertaa ruuaksi suostunut.

Tuo värivirhe saattaa Uutteran mukaan kertoa siitä, että kyseessä on koirasusi.

– Mahtaako meillä enää aitoja susia ollakaan? Kyllä viranomaisetkin tietävät, että enemmän ne koirasusia ovat.

Eläinten tunnistaminen on talviaikaan helpompaa jälkihavaintojen ansiosta, mutta näin kesällä ne puuttuvat lähes kokonaan. Tähän aikaan vuodesta lajimääritykset perustuvat pääosin hyviin valokuviin ja tarkkoihin havaintoihin.

Karhuja Laitilassa kiertelee välillä parikin kappaletta, ainakin havaintojen perusteella, sillä reilu viikko sitten tehtiin 24 tunnin aikana kaksi karhuhavaintoa, ensin Ihodessa ja sitten Pahojoella. Viimeksi karhu on nähty Leinmäellä viime viikonloppuna.

Karhulla ei sellaista hätää ole, että se tuollaisen matkan juoksisi noin nopeasti, joten pakko olla kaksi eri karhua, Uuttera toteaa.

Laitilan seudun riistanhoitoyhdistyksen ylläpitämään petonettiin kirjataan havaintoja Laitilan, Kodisjoen ja Pyhärannan alueelta. Petojen liikkumisen seuraaminen on hankalaa, koska ne kiertelevät osan aikaa myös naapurikunnissa ja viihtyvät yhtä hyvin Raumalla, Lapissa, Uudessakaupungissa ja Hinnerjoella.