Laitilassa on viihtyisää – Yrittäjä Markku Suominen on jättänyt taakseen 17 kivijalkaliikettä, mutta Laitilan kivijalkaliikkeestä hän ei malta luopua

0
Markku Suomisen näkee aina hyväntuulisena. Kun stressi väheni, olo helpottui.

– Kun kurvaisin Kuopiosta moottoritieliittymää alas, oli kevyt olo. Semmoisen tunteen olen kokenut kerran aiemmin: kun pääsin armeijasta pois, Studio 25:n yrittäjä Markku Suominen kertoo nauraen. Kuvaus Kuopiosta limittyy kahteen hyvin kipeään elämäntilanteeseen, jotka yrittäjä on joutunut läpi käymään.

Suomisesta tuli yrittäjä yhtäkkiä ja yllättäen. Hän oli armeijassa, kun tilitoimistosta soitettiin, että pitäisi tulla liikettä hoitamaan.

– Äitini kuoli yllättäen vain 55-vuotiaana. Kuukausi sen jälkeen isä sairastui vakavasti.

Hänen vanhempansa olivat pyörittäneet Uudessakaupungissa vaateliikettä, joka ei niin nuorta miestä kiinnostanut. Kun tilitoimistosta soitettiin, hän lähti armeijasta sillä mielellä, että menee lopettamaan liikkeen.

Isä kuitenkin omisti liikkeen, eikä liikettä voitu lopettaa. Niinpä Markku Suominen nykyisen puolisonsa Annen kanssa alkoi pyörittää liikettä.

– Kun siinä aikamme oltiin, niin huomattiin, että tämähän on ihan kivaa hommaa. Olimme molemmat merkonomeja ja Anne oli ollut Kestilän suunnitteluosastolla. Jotenkin se homma sujui meiltä luontevasti, Suominen kertoo hymyillen.

Näin jälkikäteen ajatellen oli onni, ettei Markku Suominen päässyt sinne, mistä oli haaveillut.

– Haaveilin pankkiurasta, mutta eipä se ura pankissa olisi ollut kovin herkkua, hän tuumaa nyt.

Kun Suomiset oppivat enemmän muotialaa, he innostuivat alasta niin paljon, että vuonna 1982 perustivat sivuliikkeen Laitilaan.

– Laitilan keskustaan valmistui uusi liiketalo ja avasimme liikkeen tähän. Siihen aikaan Laitilassa oli Sopu-Asuste, Muotitupa ja Vaatturin puoti, että kyllä täällä kilpailua oli.

Suomiset alkoivat myös maahantuoda brändimerkkiä, jonka myötä muun muassa Stockmannista tuli heidän asiakkaansa. Heidän tuontivaatteitaan myytiin jopa Moskovassa Stockmannin myymälässä. Asiakkuudet olivat siis suuria.

Suomiset rakensivat myös omaa vaateliikeketjua. Parhaimmillaan heillä oli 19 liikettä Suomessa ja Virossa.

– Pohjoisin liike oli Torniossa, itäisin Lappeenrannassa ja eteläisin Helsingissä, jossa meillä oli kaksi liikettä. Turussa meillä oli liiketilat neljässä eri paikassa Hansakorttelissa.

Kauppa kävi ja Suomiset kävivät ostamassa trendivaatteita Barcelonan, Berliinin ja Kaukoidän muotimessuilta.

Sitten yksi sähköpostiviesti mullisti kaiken.

– Sain tiedon meilillä, että meidän brändimerkin päämies oli mennyt konkurssiin. Siitä alkoivat unettomat yöt ja kova alamäki, Suominen kuvailee.

Stressi kasvoi lopulta niin suureksi, että yhtenä yönä Markku Suominen vietiin ambulanssikyydillä Tyksiin. Sydän huusi hoosiannaa. Sairaalassa Suomisen maailma ja arvot muuttuivat kertaheitolla.

– Siellä Tyksissä lupasin itselleni, että luovun kaikista liikkeistä, kunhan vain jään henkiin.

Kun Markku pääsi sairaalasta, hän piti kiinni ajatuksesta. Vaimo sai hillittyä miestään niin, että muista liikkeistä he luopuivat, mutta Uudenkaupungin ja Laitilan liikkeet jäivät heille.

Kuopiosta kun Markku Suominen lähti ajamaan kohti Vakka-Suomea olo oli kevyt ja vapautunut. Kuin valtavan raskas taakka olisi pudonnut sinne moottoritien varteen.

– Rauman liikkeen suljimme viimeisenä vuonna 2016.

– Nyt meidän on hyvä olla. Anne vetää Uudenkaupungin liikettä ja minä tätä Laitilan liikettä. Iltaisin kotona kerromme, miten kauppa on käynyt ja leikkimielellä kisailemme, kumpi on myynyt enemmän.

Heillä on yhä yhden merkin maahantuontia. Suomiset tuovat Guide London -merkkiä, joka tuo miesten pukeutumiseen iloa. Merkin paidat ovat värikkäitä ja takit tyylikkäitä. Merkistä Markku ei ole luopunut, koska viihtyy itsekin sen vaatteissa.

Elämästä on riisuttu pois paljon, mutta jäljellä on kaikki se, mikä tuo heille iloa.

– Asumme Uudessakaupungissa, mutta olen viihtynyt yrittäjänä täällä Laitilassa todella hyvin. On vaikea edes sanoa, onko tämä työtä vai vapaa-aikaa, kun olen liikkeessä, hän hymähtää.

Markku myöntää, että kun he tulivat yrittäjiksi Laitilaan, ei heitä mitenkään avosylin vastaan otettu.

– Mutta nyt minua pidetään laitilalaisena ja se tuntuu hienolta. Laitila on monessa suhteessa erilainen kaupunki kuin Uusikaupunki. Täällä suositaan paikallisia liikkeitä, Laitilassa on äärettömän hyvä me-henki. Uudessakaupungissa on paljon muualta muuttaneita, ilmapiiri on erilainen, hän vertaa.

Kun takavuosina Suomiset laativat hyvin harkittuja viisivuotissuunnitelmia liikeketjulleen ja maahantuonnille, nyt tekemisessä on eri meininki.

– Nyt vain nautin joka päivä tästä työstä ja ihmisten tapaamisesta. Jonain päivänä varmaan tulee se hetki, että tästä pitää luopua, mutta en edes mieti koska.

Hän toivoo, että sillä hetkellä liikkeelle löytyisi jatkaja.

– Uskon kivijalkaliikkeiden tulevaisuuteen. Aina on ihmisiä, jotka haluavat käydä liikkeessä. Mutta yrittäjänä pärjää vain, jos on innostunut tekemisestään.

Markku Suomisen Yritysympyröit-sarjaan haastoi yrittäjä Jarkko Knuutila.