Mateennahkapurkki ja kiviä Hitlerille

0
Mateennahkainen tölkki herättää usein keskusteluja Kustavin saaristolaismuseon kävijöiden parissa.

Teksti: Maija Ala-Jääski, Kuvat: Maija Ala-Jääski, museot

Kotiseutumuseot esittelevät pääosin arjen historiaa, mutta niiden suojista löytyy myös uskomattomia tarinoita.

Yksi erikoisimmista on se miten Hitlerille Vehmaalta louhitut kivet päätyivät Moskovan metroon.

Vehmaan kotiseutuyhdistys ylläpitää museokokonaisuutta, johon kuuluu kotiseutumuseo, kivityömuseo ja ruotusotamiehen torppa. Nimensä mukaisesti kivityömuseo esittelee kivenlouhinnan ja -työstämisen perinteitä sekä ammatinharjoittajien arkea. Museon tarinoista yksi erikoisimmista liittyy Adolf Hitleriin.

Natsi-Saksan johtaja määräsi heti toisen maailmansodan alussa, että hänen tulevaa voittoa juhlistamaan on rakennettava suuria monumentteja ympäri Saksaa. Yksi näistä oli Nürnbergiin kaavailtu valtava urheilustadion. Tämän 400 000 katsojan graniittilinnan rakentamiseen tarvittiin 60 000 tonnia kiviä. Määrästä kolmasosa tilattiin Suomesta ja erityisen ihastuneita saksalaiset olivat Taivassalosta ja Vehmaalta louhittuun punaiseen graniittiin. Syntyi sopimus kivien toimittamisesta Vakka-Suomesta Hitlerille.

Sota kuitenkin esti kiven kuljettamisen ja lopulta valtavasta kivikuormasta ei Saksaan asti päätynyt kiven kiveä.

Sen sijaan sodan päätyttyä nämä Hitlerin kivet oli luovutettava venäläisille ja ne kuljetettiin rajan taakse. Suurin osa kivistä päätyi Moskovan metron seiniin.

Toisenlaista arjen historiaa kertoo puolestaan Kustavin saaristolaismuseon kokoelmiin kuuluva morsiushuntu. Amerikasta kotiin paluun tehneen siirtolaisnaisen matkalaukussa tullutta huntua lainattiin kustavilaisneitojen piirissä innokkaasti, sillä omaan ei ollut varaa. Näin lähes koko kylä naitiin samassa hunnussa.

Kierrätyksestä ja esineiden erilaisesta arvostuksesta nykypäivään verrattuna kertoo myös Kustavin saaristolaismuseon kokoelmiin kuuluva erikoisuus, mateen nahalla päällystetty lasipurkki. Särölle mennyt purkki oli korjattu sillä mitä saaristossa sattui olemaan saatavilla, tässä tapauksessa siis kalan nahkaa.

Molempiin museoihin ja niiden kokoelmiin voi käydä tutustumassa elokuun loppuun asti. Vehmaan museot sijaitsevat osoitteessa Mynämäentie 157. Kustavin saaristolaismuseo löytyy puolestaan lossimatkan takaa, osoitteesta Vartsalantie 256. Vehmaan museot ovat avoinna viikonloppuisin, Kustavin museo on osan aikaa kesästä avoinna myös arkipäivinä. Museoiden aukioloajat ja muut tiedot kannattaa käydä tarkastamassa kuntien nettisivuilta.

Piipahda näissäkin kohteissa

Laitila

Sarkin talonpoikaistalo Untamalan kyläraitin varrella. Museossa on vanhaa talonpoikaisesineistöä ja pihassa luhtiaitta vuodelta 1744.

Kaivolan Myllymäellä ulkomuseo, kokonaisuudessa mylly, savusauna, Mantan torppa, suola-aitta, vilja-aitta, luhti, paja ja riihi. Mantan torpassa on esinenäyttely ja se on sisustettu ajan hengen mukaisesti. Museosta vastaa kotiseutuyhdistys Suhina. Osoite on Jätöntie 11.

Nolhinmäellä Padon kylässä sijaitsee Nolhin kotiseutuyhdistyksen ylläpitämä Nolhin torppa. Museon esineistöön kuuluu arkisia esineitä, kuten käsityövälineitä, puukenkiä ja maataloustyökaluja. Osoite Sipontie. Museo on avoinna sopimuksesta, tiedustelut p. 050 078 3352.

Kaariasten kylässä Välilän alueella sijaitseva pieni mäkitupa on ollut museokäytössä jo 1930-luvulta lähtien. Osoite Kaivolantie 300. Museo on avoinna sopimuksesta, tiedustelut p. 02 854 461

Laitilan Patria-kilta ry:n ylläpitämä perinnetila, jonka näyttely kunnioittaa sotaveteraanien ja lottien perinnettä ja pyrkii siirtämään tietoa sukupolvelta toiselle. Urheilutalon 2. krs. Esittelyt sopimuksen mukaan puh. 044 591 8776 / jussi.perkkola@lailanet.fi

Kaitila-Karttusen kotimuseo Ytön kylässä. Esillä esineistöä vaatteista kulkupeleihin arjen historiasta kiinnostuneille. Esittely sopimuksen mukaan Katriina Kaitila-Karttusen kanssa p. 02 853 222 tai 0400 948144

Pyhäranta

Helinin torppamuseo. Pyhärannan kotiseutumuseon esineistön ovat lahjoittaneet Arvo Solaoja ja Väinö Lehtonen. Kummallakin oli laaja kotimuseo ja testamentin kautta esineet siirtyivät kotiseutuyhdistykselle. Vanha Turuntie 182, avoinna kesäkuukausina su klo 12.00-15.00. Muina aikoina sopimuksen mukaan. Yhteydenotot puh. 050 5268 079, 040 5110 997

Taivassalo

Taivassalon kotiseutumuseo, esillä mm. leikkikaluja vuosien varrelta erikoisnäyttely, elokuussa Meeri Koutaniemen valokuvanäyttely ym. Hakkenpääntie 290, auki 1.6.-31.8. ti-su klo 12-16, myös kahvio avoinna aukioloaikana. Tiedustelut Taivassalo-Seura.

Uusikaupunki

Kalannin kotiseutumuseo. Historiallisella Männäisten markkinapaikalla sijaitseva, talonpoikaiskulttuuria esittelevä kotiseutumuseo. Osoite: Kuriirinkuja 1, Kalanti. Avoinna kesäaikana tilauksesta, tiedustelut Uudenkaupungin museon toimisto, puh. 044-351 5447

Kalannin veteraanimuseo. Esineistöä itsenäisyytemme alkuajoilta viime sotiiin sekä sotilas- että siviilielämästä. Osoite: Pruukintie 7. Avoinna tilauksesta, tiedustelut 040-7517 666/ Tarja Aikola, 040-730 1111/ Jani Tanner, 040-8388 960

Pyhämaan kotiseutumuseo. Laihosen torppa (remontti meneillään), ranta-aitat, Pyhämaanranta 37, tiedustelut Pyhämaan kotiseutuyhdistys 050-597 6892 /Petteri Pitkämäki

Kodisjoki

Kodisjoen Makasiinimuseo on auki heinäkuun viikonloput la ja su klo 12-15.

Sepän torppa on auki heinäkuun viikonloput la ja su klo 12-16. Lisäksi pitsiviikon 23-31.7 välisen ajan 12-16.

Tarkempia tietoja näistä ja muista Vakka-Suomen museokohteista löydät kuntien verkkosivuilta.