Munamarkkinoiden perinne elää ja voi hyvin

0
Ensimmäisenä markkinapäivänä sää oli märkä ja sateinen, mutta sunnuntaina aurinko helli kävijöitä.

Keskustan kadut täyttyivät tuttuun tapaan ihmisistä, kun Munamarkkinat järjestettiin viikonloppuna jo 50. kerran. Kahden pitkän välivuoden jälkeen markkinat saatiin pystyyn, ja juhlavuosi näkyi järjestelyissä monella tapaa.

Lauantaina sää ei kävijöitä suosinut, mutta iltaa kohden sade väistyi ja sunnuntaina aurinko lämmitti viileästä kesätuulesta huolimatta. Kaduilla saattoi nähdä kaveriporukoita pitämässä hauskaa sekä perheitä, joissa isovanhemmat saivat viedä lapsenlapsensa ensimmäistä kertaa markkinoille.

Torin esiintymislavalla nähtiin viikonlopun aikana jälleen arvovaltaisia vieraita, kun Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen piti virallisen avajaispuheen.

Puheessaan Vanhanen nosti esiin Venäjän aloittaman sodan Ukrainassa. Sodan loputtua maa tulee tarvitsemaan varoja jälleenrakennukseen, ja Vanhasen mukaan Suomi on etulinjassa auttamassa Ukrainaa. Puheessa toistuivat myös inflaatio sekä sen vaikutukset suomalaisille ja alkutuotannon tärkeys.

Vanhasen lisäksi Laitilan kaupunginjohtaja Lauri Kattelus kertoi lyhyet kiitoksensa. Hän on tulevaisuudessa vastuussa markkinajärjestelyistä, kun entinen kaupunginjohtaja ja Munamarkkinat ry:n puheenjohtaja Jukka Alkio luovutti viestikapulan Kattelukselle.

Yeisö sai myös terveiset Laitilan ystävyyskaupungista Võrusta, kun Võrun kaupunginjohtaja Anti Haugas kiitti Laitilaa pitkäaikaisesta avunannosta.

Haugas kertoi muun muassa tarinan isästään, joka oli työskennellyt Laitilan mukaan nimetyssä kaupassa jo useita vuosikymmeniä sitten. Ystävyyskaupunkeina Võru ja Laitila ovat olleet vuodesta 1990 saakka.

Yleisön viihdyttämisestä vastasivat viikonlopun aikana muun muassa taikurit, taidokkaat soittajat ja monet muut. Markkinatunnelma näkyi myös pesäpallokentällä, kun Jyskeen ykköspesisottelussa katsojia oli noin 150. Jyskeen pelinjohtaja Sami Mäki kiitteli hyvästä tunnelmasta sekä yleisön kommenteista, jotka kuitenkin pysyivät asialinjalla.

Oheistapahtumineen kaikkineen markkinat sujuivat jälleen kerran mainiosti, eikä markkinaperinteen katkeamista ole näkyvissä.

Alisa Sormunen (vas.), Iida Lalla ja Emmi Mäkinen tulivat porukalla Munamarkkinoille Uudestakaupungista. Viikkoa aiemmin kolmikko oli myös Merefesteillä, mutta kaikkien heidän mielestä Munamarkkinat on parempi tapahtuma. – Täällä on paljon enemmän tapahtumia kaikenikäisille, Iida kertoo.
Eevertti Alajärvi ihasteli pikkuruisia tipuja, jotka olivat taatusti markkinoiden nuorimpia osallistujia. – Mitä? Onko ne oikeasti vain kaksi päivää vanhoja?
Runsaslukuinen yleisö sai todistaa markkinapelissä Jyskeen Ykköspesisjoukkueen nousun vaikeasta tilanteesta voittoon saakka.
Yleisö seurasi tiiviisti erilaisia esityksiä koko viikonlopun ajan.
Antti Ketonen bändeineen keräsi kenties viikonlopun suurimman yleisön Torin esiintymislavan edustalle.