Onnea ylioppilaille

0

Elämässä kohokohtia on sittenkin melko vähän. Yksi niistä on monessa perheessä tänä viikonloppuna, kun juhlitaan ylioppilaita ja ammattiin valmistuvia.

Isät ja äidit hermoilevat juhlien onnistumista, juhlapuheen pitämistä ja sukulaiset toivovat, että lahja ilahduttaa saajaansa. Nuorelle valmistuminen on yksi etappi elämässä, lähtöpiste tulevaisuuteen.

Juhlan sankari voi kokea juhlapäivänä monenlaisia tunteita. On riemua valmistumisesta, haikeutta irtautua tutusta opiskeluyhteisöstä ja jännitystä tulevasta. Noin 80 prosenttia tuoreista ylioppilaista ja myös osa ammattiin valmistuneista hakee heti jatko-opintopaikkaa. Hakijoiden ja paikkojen välillä on kuitenkin epäsuhta: keskimäärin vain joka kolmas hakija saa opiskelupaikan.

Nuorelle stressiä voi aiheuttaa myös epätietoisuus siitä, mihin oikeastaan on lähdössä. Opiskelu vie toiselle paikkakunnalle, eikä lähteminen kotoa ja kotikaupungista ole välttämättä helppoa. Juhlapäivänä kannattaakin keskittyä riemuun jo loppuun saatetuista opinnoista, eikä miettiä liikaa tulevaa.

Mitä nuorelle valmistuneelle sitten voisi juhlapäivänä sanoa? Jörg Zink on kiteyttänyt runoonsa hienosti ne saatesanat, jotka nuorelle voisi antaa evästykseksi elämän pituiselle matkalle.

Mitä sinulle tänään toivoisin?

Että eläisit rohkeasti.

Ja seuraisit sellaista unelmaasi, joka ylettyy sydämeen asti.

Minne vain sinun polkusi johtaakaan,

olen varma; sun siipesi kantaa.

Sillä odota vain,

ja lempeä tuuli nostaa ja voiman antaa.

Keitä ikinä tielläsi kohtaatkaan, sinä pidäthän heikomman puolta.

Kun on niin kaunis sydän kuin sinulla on,

pidä myös sydämestäsi huolta.

Laitilan Sanomat toivottaa kaikille ylioppilaille, valmistuneille ja heidän läheisilleen hyvää juhlapäivää.

Teija Uitto