Risteys Laitilan rasitteena

0

Kasitielle on tehty valmiit suunnitelmat Laitilan risteyksen uudistamiseksi. Kaupunki on käyttänyt kaavoitustyöhön ja suunnitteluun runsaasti resursseja, mutta silti nyt näyttää siltä, että suunnitelmat uhkaavat jälleen vanheta, kun hanketta ei saada käyntiin.

Kasitien risteys ei ole päässyt valtakunnalliseen Liikenne 12 -suunnitelmaan eikä Väyläviraston lähivuosien investointiohjelmaan. Varsinais-Suomen liiton edunvalvontajohtaja Janne Virtanen arvioi, että ensimmäinen mahdollisuus risteykselle avautuu vuonna 2025. Sitä ennen rahat on sidottu muihin hankkeisiin.

Tilanne on Laitilan kannalta ikävä, kun esimerkiksi kaupungin oman keskustan suunnittelu on kiinni myös risteysjärjestelystä. Lisäksi onhan se turhauttavaa päivittää jälleen kerran suunnitelmia, kun hanketta on vuosikausia pidetty vireillä.

Lobbausta risteyksen puolesta on tehty. Aina kun ministeri tai kansanedustaja on vilahtanut jossain, kaupunginjohto on muistuttanut Kasitien risteyksen tärkeydestä. Myös Varsinais-Suomen liitto ja Laitilan naapurikunnat ovat nostaneet hanketta esille.

Ilmassa on sikäli toivoa, että Ukrainan tilanne vaikuttaa myös logistiikkaan. Esimerkiksi Saimaan kanavan liikennettä joudutaan nyt siirtämään maanteille. Kun Laitilan risteyksen rakentamiskustannukset ovat valtion budjetin mittakaavassa kuin pieru saharassa, rakentamiseen pitäisi saada erillisrahoitus.

Tilanteesta käytiin kaupunginvaltuustossa keskustelua maanantaina. Toivottavasti valtuutetut puhuvat risteysremontin tarpeesta myös valtuustosalin ulkopuolella ja käyttävät omia yhteyksiään asian edistämiseksi. Yleensä asiat alkavat tapahtua, kun paine kasvaa riittävän suureksi.

Teija Uitto