Sata lyöntiä tunnissa – Meklari Lasse Lemmetiltä eivät jutut lopu kesken

0
Vanhan tavaran myynti on Lasse Lemmetillä verenperintöä. Hänen isänsäkin oli kova kauppamies.

– Arvaapa, mitä tästä kuppiparista maksetaan, laitilalainen ”huutokauppakeisari” Lasse Lemmetti kysyy ja nostelee mustavalkoisia Arabian kuppeja pöydälle.

Lemmetillä on ollut koko kesän hemmetinmoinen kiire. Perikunnat ottavat yhteyttä, pitää taloja tyhjentää, huutokaupata kuolinpesät ja yksi auton moottorikin pitäisi purkaa. Sitten vielä illalla soi puhelin, että pitäisi käydä arvioimassa kokoelma yksityiskodissa.

– Tulevaisuudessa meinaan keskittää hommani tälle tontille, Lemmetti sanoo. Lemmetti on Paulansa kanssa hankkinut Laitilasta vanhan kauppakiinteistön, jossa on iso pihamaa ja pihapiirissä vanha rintamamiestalo. Talosta Lemmetit meinaavat kunnostaa kodin itselleen.

– On sitten lyhyt työmatka.

Kaupparakennuksessa toimii jo huutokauppa. Kun on hyvä sää, huutokaupan voi pitää myös kiinteistön sisäpihassa, jossa kukkivat parhaillaan sireenit.

Lemmetti ei ehdi puutarhaa ihailla, sillä sisätiloissa pitää järjestellä juuri tullutta tavaraa. Kutsu on käynyt myös Munamarkkinoille, jonne pitää löytää muutama kiinnostava esine myyntiin.

– En tiedä, mitä se Alkion Jukka meinaa, mitä meiltä siellä estradilla odotetaan, Lemmetti naurahtaa. Munamarkkinoiden lavalla nähdään kolme meklarimaestroa: Lasse Lemmetti, Reijo Virtamo ja Jari Nummi. Miehet tuntevat toisensa totta kai hyvin ja kaikilla on sana hallussa. Luvassa on siis melkoinen show.

Lemmetin Lasse on varsinainen moottoriturpa. Hiljaista hetkeä ei hänen seurassaan tule. Mies on pitänyt joskus huutokauppaa kymmenen tuntia yhteen menoon.

– Seuraavana aamuna kyllä raakuin kuin varis. Kyllä se vähän ääntä verotti.

Lemmetin huutokaupoissa saa olla tarkkana. Kauan ei yhtä tavaraa kaupitella. Hän on ottanut tavoitteeksi, että huutokaupassa on sata lyöntiä tunnissa.

– Se pitää jännitystä ilmassa ja ihmiset viihtyvät. Jos huutokauppa alkaa käydä tylsäksi, niin äkkiä ihmiset lähtevät pois, hän tietää.

Lemmetti on meklarina ja kauppamiehenä luonnonlahjakkuus. Jo hänen isänsä oli kova kauppamies ja pojassakin on kuulemma samaa vikaa.

Lemmetti sanookin, että hän tärkein työkalunsa on suu.

– Paula on meidän aivot. Hän osaa laskea ja katsoa yleisöstä, mitä kannattaa laittaa seuraavaksi myyntiin.

Tavarasta ei tule pulaa, eikä kaupanteko ole vähenemässä, päinvastoin. Nyt kun inflaatio juoksee, ihmiset miettivät, että pitääkö sitä kaikkea ostaa uutena. Vanhakin pesukone käy kaupaksi.

Asia erikseen ovat keräilijät, jotka etsivät antiikkia ja designia. Paavo Tynellin valaisimista voidaan maksaa tuhansia euroja.

– Ostaisitko tällaisen tuolin? Tämä dragon chair on ollut Yves Saint Laurentin käytössä ja siitä maksettiin huutokaupassa 21,9 miljoonaa euroa.

No huutokauppaa ei tosin pidetty Laitilassa, eikä Suomessa.

Lemmetin huutokaupassa on paljon tavaroita, jotka kiinnostavat erityisesti Laitilassa, kuten Laitilan alakoulun vanha kello.

– Katsopa lasia, ovat tainneet pojat kivittää kelloa, mutta lasi on kestänyt. Lasissa on vain iskeymiä, hän esittelee.

Tarinaa Lemmetillä riittäisi esineistä vaikka kuinka. Hän myös tietää, että mitä kiinnostavampi tarina, sitä enemmän esine innostaa yleisöä huutokaupassa.

Meklarit lavalla sunnuntaina kello 13.30.