Selviytymistaitojen treenausta Hierkonpolulla – Erätaitojen opettelu ei ole kurjuudessa kärvistelyä vaan luontoelämyksiä

0
Päivän aikana tutustuttiin luonnosta löytyviin selviytymismateriaaleihin.

Tinja Jalonen

Hierkonpolulla Pyhärannassa järjestettiin toukokuun lopussa selviytymisen ABC-kurssi nuorille. Kurssi järjestettiin Leader Ravakan Opportunities for young people -hankkeen puitteissa.

Kurssin sisällöstä vastasi retkeilyn ja luonnossa liikkumisen ammattilainen Sampo Rouhiainen. Rouhiainen sekä seitsemän kurssille osallistunutta nuorta kokoontuivat Hierkonpolun parkkipaikalla lauantaina kello kaksi.

Kurssi aloitettiin pienellä kävelyllä metsässä. Kävelyn aikana Rouhiainen esitteli metsästä löytyviä syötäviä kasveja ja muuta luonnonmuonaa, kuten muurahaisen munia. Nuorten kanssa myös keskusteltiin, mitä erilaisia käyttötarkoituksia luonnonmateriaaleilla, kuten käävillä on selviytymistilanteessa.

Kierroksen jälkeen palattiin laavulle, jossa harjoiteltiin hätämajoitteiden rakentamista ja puukon käyttöä. Nuoret veistivät telttakiilat majoitteisiin ja veistelivät kiehisiä tulentekoa varten.

Tulen aikaansaamista harjoiteltiin myös kipinäpuikolla eli tuluksilla. Lopuksi syötiin vielä eväitä nuotiolla.

Vaikka monella kurssille osallistuneella nuorella oli jo entuudestaan kokemusta eräilystä partion puitteissa, oppivat kaikki silti jotain uuttakin. Erityisesti syötävien kasvien maistelu oli nuorten suosiossa.

– Tässä palkitsevinta on se, kun saa johonkin ihmiseen istutettua sen ulkoilun ja erätaitojen kipinän, Rouhiainen kertoo.

Hän kannustaa kaikkia lähtemään luontoon ja kokeilemaan uusia asioita.

– Ei se erätaitojen opettelu ole mitään kurjuudessa kärvistelyä, vaan siitä saa aina luontoelämyksiä, oli sää mikä tahansa, Rouhiainen sanoo.

Opportunities for young people -hankkeen kustannuksella on järjestetty jo useita erilaisia kaikille avoimia tilaisuuksia. Idea selviytymiskurssin järjestämisestä tuli Ravakan nuorisotyöryhmän nuorilta.

– Kaikki ovat tervetulleita ja kenenkään ei tarvitse maksaa kursseista, kertoo Ravakan kehittämispäällikkö Juuliska Seikola.