Talkoilla juhlat pystyyn – Eläkeliiton Pyhärannan yhdistys juhli kolmekymppisiä

0
Kukkakoristeita tehtiin talkoilla juhlia varten. Talkoopuuhissa Riittaliisa Norrmén, Riitta-Liisa Valpola ja Arja Numme (oik.).

Kirikalliolla soi kutsuva tango. Eläkeliiton Pyhärannan yhdistyksen puheenjohtaja Riitta-Liisa Valpola hymyilee tyytyväisenä, sillä kaikki on nyt juuri kuten pitää: aurinko paistaa, sali on koristeltu kukkakoristeilla ja väki on hyvällä tuulella.

– Saapa nähdä, moniko lähtee tanssimaan, kun onhan sitä polvi- ja selkäkremppaa, hän hymähtää.

Lattia täyttyy nopeasti tanssijoista, sillä eläkeläisethän ovat tätä nykyä hyväkuntoisia ja nuorekkaita. Se näkyy myös yhdistyksen toiminnassa. Yhdistyksessä toimii esimerkiksi Äijävirta, joka kokoaa miehet saunomaan, liikkumaan ja retkeilemään. Toimintaa vetää Seppo Punna . Naiset päättivät laittaa vielä paremmaksi ja perustivat Akanwirtaa-ryhmän. Sirpa Kaupinsalon johdolla naiset harrastavat reipashenkistä liikuntaa.

– Siivoamme myös talkoilla metsästysmajoja, joita saamme myös käyttää, Valpola kertoo.

Sitten on vielä kädentaitopiiri, jota vetää Elise Heino.

– Hän on mahdottoman taitava ihminen. Kädentaitopiirissä tehdään vaikka mitä, Valpola kehuu.

Yhdistyksellä on myös yleistä toimintaa: pelataan bocciaa, käydään teatteriretkillä, pidetään rantapäiviä, kesäkirkkokin on kerran kesässä, kuten tänä kesänä 24.7. Rihtniemen leirintäkeskuksessa. Toimintaa on niin paljon, että kaiken luetteleminenkin hengästyttää.

Valpola on erityisen iloinen siitä, että porukka puhaltaa aina yhteen hiileen, minkäänlaista eripuraa ei ole ja talkoisiin on aina tulossa paljon ihmisiä. Nämäkin juhlat on rakennettu talkoilla, vain ruoka on tilattu pitopalvelusta. Jo tiistaina Kirikalliolla on laitettu esille valokuvakilpailun kuvia, kukkakoristeita, liinoja pöydille ja kaiken talkoopuuhan keskellä maisteltu Valpolan keittämää hirvisoppaa ja raparperikiisseliä.

Yhdistyksen mottona on, että tarjoilu on aina runsasta, ei vain kahvia ja pullaa.

Eläkeliiton Pyhärannan yhdistys perustettiin tammikuussa 1992. Toimintaa oli ollut epävirallisesti sitä ennen jo 1,5 vuotta. Heti ensimmäisen toimintavuoden lopussa jäseniä oli jo 135. Nyt jäseniä on 250.

Ensimmäisenä puheenjohtajana toimi Arvi Kaitila ja sitten Matti Laukola .

– Laukola-säätiö tukee yhä vuosittain toimintaamme ja on tukenut tätäkin juhlaa, Valpola kertoo.

Valpola itse on nyt viidettä vuotta puheenjohtajana. Yhdistyksen sihteerinä toimii Riittaliisa Norrmén.

Pyhärannan yhdistys pitää tiivistä yhteyttä naapurikuntien eläkeläisyhdistyksiin. Reissuja ja koulutuksia järjestetään usein yhdessä.

Pyhärannassa on vain yksi eläkeläisyhdistys, kun useassa kunnassa on monta.

– Meidän yhdistys kokoaa kaikkia puolueita kannattavat yhteen.

Korona-aika haastoi yhdistyksen toiminnan. Idearikas porukka keksi toimintaa silloinkin, kun talkoot ja tapaamiset eivät käyneet. Naiset kutoivat isoäidin neliöitä tai mummon ruutuja, kuten Pyhärannassa sanotaan. Nyt niistä on ommeltu peittoja ja istuinalusia.

Lisäksi jäsenet valitsivat viikon kirjan ja viikon virren, joista keskusteltiin etänä.

– Oli kiinnostavaa havaita, että kaikki valitut virret olivat kiitosvirsiä, Valpola kertoo.

Yhdistyksen kantava voima on, että kaikista huolehditaan. Esimerkiksi ennen näitä juhlia vähän aikaa sitten leskeksi jääneille soitettiin henkilökohtaisesti ja rohkaistiin lähtemään juhlaan.

– Kyllä he sitten tulivatkin, Valpola toteaa.

– Ihmisen mieliala vaikuttaa myös fyysiseen kuntoon. Meidän yhdistyksen toiminta on siksi äärettömän tärkeää.