Tavataanko torilla?

0

Kun Suomi voittitänä keväänäjääkiekon MM-kultaa, ihmiset kokoontuivat juhlimaan toreille ympäri Suomea. Sanonta Torilla tavataan kaikui, jos ei muualla niin sosiaalisessa mediassa.Väkeä velloi torilla pitkälle yöhön ainakin Tampereella, Helsingissä ja Turussa.

Tori on ollut suomalaisille tärkeä kokoontumispaikka historiassa, ja edelleen se toimii monissa kunnissa ja kaupungeissa tärkeänä kohtaamispaikkana muulloinkin kuin suurissa kultajuhlissa. Kulttuuripäällikkö Piia Allén toivoisi Torilla tavataan -kulttuurin leviävän Laitilaankin.

Laitilan torin elävöittämisestä on puhuttu jo vuosia. Kahvila-auton jääminen pois tänä keväänä herätti ihmisissä huolta, että vähäinenkin perjantainen torielämä kuihtuisi pois. Laitilalaisittain kysymys munasta ja kanasta on hyvin kiinnostava. Tulisiko torille enemmän kävijöitä, jos myyjiä olisi enemmän? Vai innostuisivatko myyjät tulemaan, jos potentiaalisia ostajia olisi liikkeellä isompi joukko? Tähän ei liene ratkaisua kenelläkään niin kuin ei alkuperäiseen ikiaikaiseen arvoitukseenkaan.

Pieniä askeleita torin kehittämistä kohti on jo otettu. Torin merkitystä talviaikana kasvatti kaupungin päätös perustaa kaupungin virallisen joulukuusen paikka torille. Lisäksi muun muassa torin puustoa on hoidettu ja valotolpat uusittu.

Iltatori-tapahtumat keräävät torille kävijöitä kesäisin. Ohjelman lomassa moni tekee mielellään ostoksiakin. Todellisen kansanvaelluksen Laitilan tori kokee kuitenkin jo viikkoa ennen juhannusta, kun se toimii Munamarkkinoiden ytimessä. Vaikka 50-vuotias tapahtuma levittäytyy koko keskustaan, torin päälavan tapahtumat kokoavat väen torille.

Ja nyt taas kahden vuoden tauon – vihdoinkin – jälkeen voi todeta naapurille: Tavataanko Muniksilla?

Hanna Hyttinen

hanna.hyttinen@laitilansanomat.fi