Työvoimapula ja polttoaineiden hinnat esillä – Maakuntahallituksen puheenjohtaja Ville Valkonen vieraili Munamarkkinoilla

0
Ville Valkonen ei käynyt Munamarkkinoilla ensimmäistä kertaa, vaan tapahtuma oli hänelle takavuosilta tuttu.

Edesmennyt ministeri Ilkka Kanerva oli usein Munamarkkinoilla nähty vieras. Viime viikonloppuna yleisö pääsi tapaamaan hänen paikalleen eduskuntaan noussutta Ville Valkosta (kok.).

Valkonen kertoi, että on takavuosina käynyt Munamarkkinoilla, mutta ei nyt muutamaan vuoteen.

– Kierrän Varsinais-Suomea. Kiva ehtiä myös tänne, hän totesi. Valkonen valittiin vastikään maakuntahallituksen puheenjohtajaksi ja hän on myös Varsinais-Suomen kokoomuksen puheenjohtaja. Näissä rooleissa häntä kiinnostaa, miten eri puolilla maakuntaa voidaan.

Laitilalaisten kanssa keskusteluissa nousi esille muun muassa polttoaineen hinta.

– Kaikkia suurten kaupunkien ulkopuolisia seutuja piinaa polttoaineen hinta. Asiaan pitäisi löytää ratkaisuja. Valtion toimenpiteillä ei valitettavasti merkittäviä taikatemppuja voi tehdä, mutta joiltakin osin tilannetta voisi verotuksen keinoin helpottaa, Valkonen sanoi.

Kokoomus on esittänyt ansiotuloverotuksen alentamista. Valkosen mielestä veronalennus pitäisi tehdä poikkeuksellisesti jo kesken vuoden, jotta ihmisten taloustilannetta helpotettaisiin, kun hinnat nousevat.

Valkonen pohti Laitilassa myös, miten Vakka-Suomeakin kiusaavaa työvoimapulaa voitaisiin ratkoa. Hän totesi, että Laitilan kannalta keskeistä ovat hyvät liikenneyhteydet Turkuun ja myös Raumalle sekä Poriin.

– Laitilassa on kansallisesti merkittävää elintarviketeollisuutta, elintarvikkeiden jalostusta ja maataloutta. Varhaisporkkanat ja -perunat tulevat moneen pöytään täältä juhannuksena.

Näiden toimialojen vuoksi liikenneyhteydet ovat Valkosen mielestä kaiken aa ja oo. Työvoimapulan ratkominen on kuitenkin haasteellista.

– Koko Suomessa on työvoimapula lähes kaikilla toimialoilla. Meillä väestörakenne on yksinkertaisesti saapunut sellaiseen pisteeseen, että meillä tulee olemaan krooninen työvoimapula pitkään. Se on todella suuri haaste.

Valkosen mukaan kunnissa on avattava ajattelua työperäiselle maahanmuutolle.

– Jos ajattelee monia aloja, rakennusteollisuudesta telakkateollisuuteen ja jopa ohjelmistoalaa, eivät ne pyörisi ilman ulkomaisia työntekijöitä.

Tilanteet voivat kuitenkin muuttua nopeasti ja kaikkiin mahdollisuuksiin on tartuttava. Tästä yhtenä esimerkkinä on Ukrainan humanitäärinen kriisi hyökkäyssodan takia.

– Suhteellisesti eniten ukrainalaisia on tullut Varsinais-Suomessa Laitilaan ja Sauvoon, eli paikkakunnille, jotka eivät muuten väestön kasvusta niin nauti.

Ville Valkonen korostaa, että jos näistä ukrainalaisista edes osa haluaisi jäädä tänne tekemään töitä, se pitää heille mahdollistaa.

– Tässä on esimerkiksi Laitilalle mahdollisuus.

Laitilan kaupungin asioista Valkosella on hyvä käsitys, sillä hän on kaupunginjohtaja Lauri Katteluksen pitkäaikainen ystävä. Hän kehaisee, että Laitilalla on hyvä kaupunginjohtaja:

– Pysyn kyllä kartalla Laitilan tavoitteista ja esimerkiksi Kasitien Laitilan risteyksen tarpeesta. Siitähän Kattelukselle maksetaan palkkaa, että hän pitää Laitilan asioita esillä ja kyllä hän on tämän hyvin hoitanut.