Uusi Fordson-traktorin mukaan nimetty juhlatila yhdistää nykyajan ja historialliset elementit

0
Juhlatilan aitiopaikalle on sijoitettu kunnostettu Fordson-traktori. Siitä juhlatila sai myös nimensä. Kuva: Jenna Westerlund

Kivenheiton päässä Laitilan keskiaikaisesta kivikirkosta sijaitsee Pilppulan tila, joka on ollut saman suvun viljelyksessä 1600-luvulta lähtien. Tilan pihapiirissä oleva rakennus on toiminut niin navettana kuin baarinakin, mutta viimeiset kymmenen vuotta se on ollut tyhjillään. Nyt tila sai kuitenkin uuden ilmeen.

Viime vuoden lopulla piharakennus päätettiin remontoida juhlatilaksi. Tilaan haluttiin nykyaikaiset mukavuudet tinkimättä navetan vanhasta tunnelmasta. Aitiopaikalla olevan Fordson-traktorin mukaan paikka nimettiin Juhlatila Fordsoniksi.

– Olimme kerran Jyväskylässä ja näimme vanhan Fordsonin traktorin. Siitä se sitten lähti. Hankimme ja kunnostimme sen ja asetimme aitiopaikalle keittiön yläpuolelle. Siitä juhlatila sai nimensä, Anne-Maria Antola-Pilppula kertoo.

Idea juhlatilasta oli hautunut jo pitkään Antola-Pilppulan mielessä, ja lopulta viime vuoden lopulta ideaa lähdettiin toteuttamaan. Antola-Pilppula halusi Fordsonista mahdollisimman neutraalin, jotta se sopii niin kokous- kuin juhlapaikaksi. Lisäksi suunnittelussa ehtona oli se, että navettaan jätetään sen historiallisia elementtejä.

– Mietimme tätä pitkään. Halusimme tilan, jonne saa tuo myös omia juomia, sillä Louhenlinnassa omat juomat eivät ole sallittuja. Lisäksi kirkkoon nähden Fordson sijaitsee täydellisellä paikalla.

Viime torstaina Fordsonissa järjestettiin avoimet ovet, ja paikalle saapui useita ihmisiä ihastelemaan navetan uutta ilmettä. Sisustuksessa käytetyt maanläheiset ja lämpimät sävyt olivat kävijöiden mieleen. Monet myös ihastelivat tilan vanhoja seiniä, joista paistoivat läpi vanhat tiiliskivet.

– Etsimme kultaista keskitietä ja löysimme sen. Katto piti tehdä lähes kokonaan uudelleen, mutta alkuperäisiä seiniä emme halunneet peittää.

Tieto uudesta juhlapaikasta on levinnyt puskaradion kautta ja kyselyjä on tullut paljon. Ensimmäiset juhlatkin päästiin järjestämään jo viime lauantaina, vain kolme päivää viimeisten tarkastusten jälkeen.

Fordsoniin on mahdollisuus päästä tutustumaan myös Munamarkkinalauantaina. Poukanville tuo ruokateltan Pilppulan pihapiiriin ja tarjolla on lounasta sekä kakkubuffet kello 12–16.

Sisätilojen lisäksi Fordsonista löytyy tilava ulkoterassi. Anne-Maria Antola-Pilppulan mukaan terassilla voi laittaa jalalla koreasti.