Vapaa-ajan harrastuksesta mahdolliseksi työpaikaksi

0
Mari Nummila aloitti leipomisen kermakakkujen tekemisellä. Opintojen jälkeen sujuvat myös haastavammat tuotteet, joista Nummila on saanut kehuja opettajilta.

Winnovan ammatillisesta oppilaitoksesta valmistuu kevätlukukauden aikana yhteensä 990 opiskelijaa. Leipomoalan perustutkinnosta Rauman yksiköstä valmistunut Mari Nummila suoritti viimeisen näyttönsä jo helmikuun lopulla, mutta virallinen valmistumispäivä oli 13. toukokuuta.

Ennen opintoja Nummila oli jo parin vuoden ajan yrittänyt päästä oppisopimuksella eri leipomoihin. Suunnitelman kariutumisen jälkeen hän kuitenkin kuuli WinNovan kondiittorikisällin koulutuksesta ystävältään. Koulutus järjestettiin tuolloin vasta toista kertaa.

– Aiemmin työskentelin ravitsemistyöntekijänä, mutta olen aina pitänyt kakkujen teosta. Yhtenä päivänä istuimme Tiihosen kahvilassa, kun kaverini kertoi koulutuksesta. Lähetin koululle tietoni, kävin haastattelussa ja aloitin opiskelun syyskuussa 2020.

Ryhmässä oli yhteensä kahdeksan opiskelijaa, joista kaikilla oli jo vähintään harrastustaustaa kakkujen ja leivonnaisten parista. Koulutuksen pohjavaatimuksena on joko vankka harrastuneisuus alalla, hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinto tai elintarvikealan perustutkinto.

Kondiittorikisällin koulutukseen kuului kolme työssäoppimisjaksoa, jotka Nummila suoritti Uudessakaupungissa Pullapirjoilla sekä Mynämäellä Veraisten Leipomossa. Puolitoista vuotta kestävä koulutus sisältää leipomo- ja konditoriatuotteiden valmistuksen lisäksi myös asiakaspalvelutyön, myynnin ja markkinoinnin perusteita.

Jaksojen sisällä suoritetaan tenttejä, ja kurssien päätteeksi osaaminen arvioidaan näyttöpäivien aikana. Lopputyönä valmistettiin kolmikerroksinen kakku, jonka tekemiseen Nummilalta kului yli kymmenen tuntia.

– En ole hirveästi ennen käyttänyt sokerimassaa, joten kakun tekeminen jännitti. Sitäkin enemmän jännitti kaikenlaisten sokeri- ja suklaakoristeiden teko, sillä ne olivat todella vaikeita. Osaan nyt kuitenkin tehdä muutakin kuin pursottaa kermaa.

Erilaisia kakkuja ja koristeita tehdessä oman työn jäljen ja omien taitojen kehittymisen näkee välittömästi. Se on Nummilan mielestä palkitsevin osuus.

– Tällainen näpertäminen on luovaa ja se palkitsee, kun näkee omat kehitysaskeleet. Kun olen löytänyt itseäni kiinnostavan asian, tykkään syventyä siihen ja oppia kaiken mahdollisen. Tajusin opintojen aikana, että voin oppia vielä lisää, vaikka jokin asia tuntuisi hankalalta.

Koulutuksen aikana mielenkiinnon kohteet voivat vaihdella, kun opiskelijat pääsevät monipuolisesti kokeilemaan erilaisten tuotteiden valmistusta sekä suunnittelua. Tiiviinä osana hyvään oppimiskokemukseen kuuluvat myös hyvät ja kannustavat opettajat.

–  Luulin olevani pelkkä kermakakkujen tekijä, mutta ihastuin peilikuorrutteisiin kakkuihin. Opettelin ulkomaalaisten sivujen avulla tekemään verkkokuorrutteen ja sain siitä opettajilta kiitosta, kun hekään eivät sitä osanneet tehdä.

– Täytyy sanoa, että Rantasen Seppo on ollut paras opettaja, joka minulla on koskaan ollut. Hän kannusti ja rohkaisi kokeilemaan omia rajoja.

Valmistumisen jälkeen työpaikka voi löytyä konditorioista tai leipomoista tai vastaavasti valmistunut voi perustaa myös oman yrityksen. Nummilan omat suunnitelmat ovat vielä auki, mutta hän haluaisi jatkaa alan parissa.

–  Kyllä pidän tästä alasta ja haluan ainakin omaksi ilokseni jatkaa leipomista. Muuten kaikki on vielä auki.