Varhaisperunan nosto pääsee vauhtiin Laitilassa – Varhaisperunatoimikunta on huolissaan perunaviljelyn kannattavuudesta

1
Varhaisperunan tuotantokustannukset ovat nousseet jopa viidenneksellä viime vuodesta. Arkistokuva: Jonna Lankinen

Kotimainen varhaisperunakausi on alkanut, MTK-Varsinais-Suomen varhaisperunatoimikunta tiedottaa. Isoimmat päivittäiset nostomäärät keskittyvät vielä saaristoon eli Houtskariin, Nauvoon, Rymättylään ja Merimaskuun. Kuluvalla viikolla nostot lisääntyvät myös Laitilassa.

Nostoajankohdan sään lisäksi viljelijöitä huolettaa heikentynyt kannattavuus. Tuotantotarvikkeiden eli lannoitteiden, polttoaineiden, harsojen ja muovien hinnat ovat nousseet jopa 20 prosenttia viime vuodesta. Panoshintojen nousun ennustetaan jatkuvan, mikä vaikuttaa myös tuleviin vuosiin.

– Alkava satokausi on ratkaiseva tulevien vuosien varhaisperunatarjonnan kannalta. Mikäli tämän vuoden sadon myynnistä saatavalla tulolla ei voida hankkia tulevan vuoden tuotantotarvikkeita, tulee peruna-ala vähenemään. Kannattavuuspaineita lisää inflaatio, joka kohdistuu maajussiin kuten muihinkin, joten eurolla saa jatkossa vähemmän, toteaa varhaisperunatoimikunnan puheenjohtaja Pontus Franzen Nauvosta.

Toimikunnan jäsen Kimmo Sarjovaara Rymättylän Aaslasta lisää, että varhaisperunan hinnan nostolle on tarvetta, sillä viime vuosien hintatasoissa on jääty kustannuskehityksestä jälkeen.

Kasvukausi alkoi hieman totuttua myöhemmin, mutta perunan kasvulle otollisen kevätsään vauhdittamana varhaisperunan pääsato saadaan juhannusmarkkinoille, varhaisperunatoimikunta kertoo. Viileys ei ole haitannut katemuovien ja -harsojen alla, kun varsinaisia hallaöitä ei ole juurikaan ollut.

– Tasaisesti lisääntyvä kotimaisen perunan tarjonta näkyy toivottavasti kaupan valikoimissa ilman turhaa viivästystä varastoissa. Nopea kierto pellolta pöytään takaa kuluttajalle hyvälaatuisen perunan, varhaaisperunatoimikunta tiedottaa.

1 KOMMENTTI

  1. Peruna on monipuolinen ja hyvän ruuan perus aine .
    Siksi sen hinta tulisi taata tuotajalla aina vähintää 1€ kg ilman pakausta ja pakattuu reilu pakkaus kulut.
    Samala tietysti pitä vaatia aina täysin priima tuotetta .
    Eli jos tuo myntiin huonoa poistuu tuotaja listoilta.
    Siltikin kauppa voi myydä sitä alle 2 € kg hintaan hyvällä kateella kun laadukas peruna saadaan kaikki myytyä aina…

Kommenttien lisääminen on estetty.