Yhdessäoloa, kesän juhlaa – Laitilan Sanomat kokosi lukijoiden juhannusmuistot yhteen

0

Laitilan Sanomat kyseli lukijoiltaan, millainen juhannus heille oli jäänyt mieleen. Osalle muistui mieleen juhannuksena vietettyjä häitä ja kihlajaisia.

– Kihlajaiset vietettiin juhannuksena. Illanvietto oli niin riemukas, että sulhasen villapaita päätyi juhannuskokkoon. Nyt ollaan oltu yhdessä yli 30 vuotta, eräs lukija muistelee.

Rakkaus näyttelee isoa roolia muissakin juhannusmuistoissa.

– Olimme tavanneet kahta viikkoa aikaisemmin. Juhannukseksi lähdettiin – hiukan varkain – Juhannusjuhliin.

Isolle osalle vastaajista juhannus on nimeomaan yhdessäolon aikaa.

– Juhannusseuroissa ollaan usein sukulaisten kanssa. Sen jälkeen nautitaan hyvä juhannusaaton illallinen. Ruoka katetaan ulos, kun on kaunis ilma. Seurustelemme ja nautimme kesäisen juhannusaaton illasta.

– Kokosta nauttiminen ystävien saaren rannassa. Tyyni meri, lapset heittelee ”leipäkiviä” ja kaikki hyvin.

– Vietin lapsuuteni juhannuksia siskoni maatilalla. Niistä mieleen ovat jääneet juhannustanssit ja hyttyset. Nykyisestä juhannuksenvietosta on tullut perinne ja ehkä niitä ikimuistoisempia juhannuksia koko perheelle; juhannusaaton vietämme ystäväperheen mökillä. Yhtenä vuonna annoimme miehille tehtäväksi jälkiruoan valmistamisen, grillatut banaanit. Banaanit näyttivät aivan paistetuilta silakoita, mutta maku oli hyvä sekä naurua näistä riittää vielä tänäkin päivänä.

– Olin ystäväni lapsuudenkodissa Tampereella. Meitä kokoontui kymmenkunta nuorta opiskelijaa. Laitoimme yhdessä ruokaa, haimme yöllä kukkia tyynyn alle, istuimme aamun sarastukseen asti. Ihana leppoisa viikonloppu, jonka jälkeen palattiin eri puolille omiin kesätöihimme. Erityinen tapaaminen opiskelukaupungin ja lukukausien ulkopuolella.

Toisille lukijoille vahvimmin ovat jääneet mieleen lapsuuden juhannukset. Eräs muistelee lapsuutensa isoa juhannuskokkoa ja toinen saamaansa yllätystä.

– Isä toi lapsuudessa koivut portaiden pieliin ja minä sain pienet leikkimökin kuistin eteen. Ihana muisto!

Nuoruusaikoina juhannukset muuttuivat perheiden yhdessäolon ajasta kaveriporukoiden kokoontumisiksi. Useampikin vastaaja muistelee juhannusjuhlia Hepojärven rannalla viime vuosituhannen puolella.

– Juotiin porukalla alkoholia ja remuttiin. Yöllä satoi vettä teltan täyteen. Nukuin karvaisen miehen kanssa saman pikkufiltin alla uimakopissa, hyttyset soivat korvissa stereona ja kylmyys tuli lattialautojen välistä. Aamulla aurinko paistoi, ja mehukattipullossa oli kilju alkanut käydä uudelleen. Krapula oli majesteettinen, eräs heistä kuvailee.

Keskikesän juhla tunnetaan siitä, että sää voi olla mitä tahansa. Eräs lukija kuvailee, että yhtenä juhannuksena ilma oli kylmempi kuin jouluna.

– Melontaretkellä ystäväpariskunnan kanssa istuttiin juhannusaattoiltaa laavulla Noormarkussa. Siinä nuotion äärellä istuskellessa alettiin ihmetellä, että mitä putoaa puista. Satoi räntää. Juhannuspäivänä palatessa näkyi, että Valkojärvellä perunan naatit olivat paleltuneet, toinen muistelee.

Yhdelle kyselyyn vastanneelle on jäänyt mieleen juhannus, jolloin hän oli kesätöissä vankimielisairaalassa.

– Se oli erikoinen kokemus.

Toinen lukija muistelee matkustaneensa kuumeisen lapsen kanssa 160 kilometrin matkan kotiin keskellä juhannusyötä.

– Kaikkialla näkyi kokkoja ja näkymä oli niin kaunis, että muistan sen ikuisesti.

Luonnossa on juhannuksena erityistä taikaa. Erääseen muistoon liittyy lintukonsertti, toiseen rankka vesisade. Luonnossa piili monen kyselyyn vastanneen mielestä myös täydellisen juhannuksen salaisuus.

– Saa sataakin, koska tärkeintä on keskittyä vehreyteen ja valoon.

Täydellisen juhannuksen salaisuus…

Luonto.

Valoisa yö.

Yötön yö, ystävät ja grilliruoka.

Sauna ja vihta, ja toki myös ruoka (uudet perunat, naputusvesi ja grilliherkut)

Yhdessäolo hyvän ruuan kera.

Rakkaus ja Suomen lippu.

Sauna koivunoksilla

Ei ole mitään tällaista.

Ruoka, juoma ja yhdessä olo

Kaverit, iso kokko ja iso juhla. Parasta ajanvietto ystävien kanssa.

Rakkaat ihmiset ja yhdessäolo.

Yötön yö, hehkeä morsian ja Valasranta.

Ehkä se kesän hehku: lämpö, valo ja kesäinen ruoka.

Ruoka ja viini.

Kanssaihmiset ehdottomasti. Ruoka maistuu aina juhannuksena hyvin ehkä jopa liiankin hyvin. Ja saunominen kuuluu vihtoineen juhannukseen sekä uiminen. Myös yöttömän yön valo houkuttelee. Juhannuksessa on hienoa tunnetta aina.

Ruoka ja ystävät.

Valoisan vihreä aika. Koivut porraspielissä ja sukutapaamiset.

Minun mielestäni siihen kuuluu makkara.

Alkoholi ja paritteluun tähtäävät toimenpiteet. Toki ankara saunominen ja viittä vaille hukkuminen laiturin viereen tuovat sitä ikimuistoisuutta.

Täydellinen juhannus vaatii perheen ja ystäviä, yöttömän yön valoa ja grilliruokaa! Palju on plussaa.

Koivu ja kielo.