Älä jätä lemmikkiä kesällä yksin autoon – ”Auton sisälämpötila nousee vaarallisen korkeaksi nopeammin kuin moni tajuaa”

0
Koiraa ei pitäisi jättää yksin autoon kesäaikaan, sillä lämpötila nousee autossa herkästi vaaralliseksi.

Kuumaan autoon jätetyt koirat näkyvät tänäkin kesänä Suomen eläinsuojelulle (SEY) saapuvissa yhteydenotoissa. SEY muistuttaakin tiedotteessaan, että kuumassa autossa odottava koira voi jo lyhyessä ajassa saada pahimmassa tapauksessa kuolemaan johtavan lämpöhalvauksen.

Helteisellä säällä auton sisälämpötila voi nousta nopeasti jopa 80 asteeseen. Sisälämpötila voi muuttua tukalan kuumaksi myös pilvisellä säällä.

IKKUNOIDEN raolleen jättäminen tai auton siirtäminen varjoon ei yleensä riitä pitämään autoa viileänä. Paras tapa välttää lämpöhalvaus on olla jättämättä koiraa autoon kesäsäällä, SEY korostaa.

– Auton sisälämpötila nousee vaarallisen korkeaksi nopeammin kuin moni tajuaa. Koira saa lämpöhalvauksen huomattavasti helpommin kuin ihminen, sillä se ei kykene säätelemään elimistönsä lämpöä ihon kautta hikoilemalla, kertoo SEY:n viestintäpäällikkö Maria Lindqvist.

”Ikkunoiden raolleen jättäminen tai auton siirtäminen varjoon ei yleensä riitä pitämään autoa viileänä.”

KUUMASSA autossa loukussa oleva koira tai muu eläin tarvitsee pikaista apua.

Yhdistys korostaa, että ensisijaisen tärkeää on pyrkiä saamaan yhteys eläimen omistajaan. Esimerkiksi kaupassa tai ostoskeskuksessa voi pyytää henkilökuntaa kuuluttamaan auton omistajaa.

Tilanne on vakava, jos koira ei enää läähätä ja ole levoton, vaan makaa apaattisena paikallaan. Mikäli auton omistajaa ei onnistuta löytämään nopeasti, tulee auttajan olla yhteydessä hätäkeskukseen ja pyytää ohjeita koiran auttamiseksi.

SEY on tyytyväinen siihen, että ihmisten tietoisuus asiasta on selvästi lisääntynyt, ja kuumaan autoon jätetyistä koirista ilmoitetaan aiempaa matalammalla kynnyksellä.

– Valistuksen tarve on silti edelleen olemassa. Ilmoituksia autoon jätetyistä koirista alkaa tulla tavallisesti heti, kun ilmat lämpenevät. Kaikki eivät vieläkään tiedä, että auton lämpötila saattaa nousta vaarallisen korkeaksi myös pilvisellä säällä, Lindqvist sanoo.

Joissakin autoissa ilmastoinnin voi jättää päälle, vaikka auto ei ole käynnissä. Tällöin auton ikkunaan on hyvä kiinnittää lappu kertomaan asiasta ohikulkijoille.

Elokuun loppuun saakka Musti ja mirri -liikkeistä saa maksuttomia En jätä koiraa kuumaan autoon -tarroja.

Koiralla lämpöhalvaus? Toimi näin:

  • Siirrä koira välittömästi varjoon ja kastele haalealla vedellä
  • Jos koira pystyy juomaan, anna viileää juomavettä
  • Koira on vietävä eläinlääkärille, vaikka se ensiaputoimien seurauksena virkoaisikin
  • Eläinlääkärimatkan ajaksi koira kääritään viileään ja märkään pyyhkeeseen.

Ohjeet: SEY