Crusell-viikko tuo natsiajan kiellettyjä säveltäjiä esiin

0
Jukka Perko ja Avara aloittavat Crusell-viikon lauantaina avauspuhalluksella. Perkon esiintyminen on yhteistyötä Jazzkukon kanssa. Jazzkukossa Perko esiintyy jo perjantaina Laitilan kirkossa.

Lauantaina Uudesakaupungissa käynnistyvä Crusell-viikon ohjelmisto rakentuu mielenkiintoisen teeman ympärille. Teemana on Kultainen 20-luku Weimarin tasavallassa Saksassa. Weimarin tasavallan tarina alkoi vuonna 1919 ensimmäisen maailmansodan päätyttyä ja loppui Hitlerin ja natsien noustua valtaan 1931. Vaikka Weimarin tasavallan taru oli ajallisesti lyhyt, sinä aikana syntyi paljon uudenlaista taidetta ja musiikkia. Ilmapiiri oli kokeileva.

Weimarin tasavallan aikaan ja kultaiseen 20-lukuun heittää pitkän varjonsa vuonna 1931 alkanut natsien ja Hitlerin valtakausi. Natsikoneiston hampaisiin joutuivat kaikki taiteilijat, jotka eivät edustaneet natsi-ideologiaa.

– Esimerkiksi säveltäjä Max Bruch joutui kiellettyjen listalle vain, koska oli säveltänyt juutalaisaiheista musiikkia, Crusell-viikon taiteellisen johtajan Olli Leppäniemi kertoo.

– Myös esimerkiksi saksofoni symboloi siihen aikaan väärää afrikkalais-amerikkalaista kulttuuria ja siksi se haluttiin kitkeä pois.

Vääränlainen musiikki leimattiin Saksassa rappiomusiikiksi, jonka esittäminen kiellettiin ja jota säveltäneiden kaikenlainen työskentely estettiin. Crusell-viikko nostaa nyt näitä säveltäjiä esiin.

Järjestäjät odottavat viikon konsertteja innostuneina ja toiveikkaina, että myös yleisö löytäisi konsertit. Lippuja on vielä saatavilla kaikkiin konsertteihin, mutta jos haluaa päästä kuulemaan Mozartia ja Mahleria Waltteri Torikan tulkitsemana tai Berlin by Night -Cabaret -konserttiin kulttuurikeskus Cruselliin, lipun hankinnassa kannattaa pitää kiirettä.

Leppäniemi kehuu, että miten hienoja klassisen musiikin esityspaikkoja Uudestakaupungista löytyy:

– Vanha kirkko on Suomen paras kamarimusiikin esittämispaikka. Kirkossa on aivan huikea akustiikka. Se mikä penkkien kovuudessa kärsitään, voitetaan ihanassa soinnissa, hän ylistää.

Crusell-viikolla kuullaan 20-luvun vastapainona myös Beethovenia ja barokkia. Niitä yleisö aina odottaa. Lisäksi muun muassa Marzi Nymanin ja Hanna Vahtikarin hulvaton lastenkonsertti viihdyttää perheitä tiistaina.

Crusell-viikko tarjoaa monipuolisesti kattavan ohjelmiston ja lisäksi myös useita ilmaistapahtumia.

Päivän puhallus järjestetään perinteiseen tapaan torilla joka päivä kello 12.

Lyhtyjen yö järjestetään Vallinmäellä kahden koronavuoden tauon jälkeen. Illan hämärtyessä ja lyhtyjen syttyessä piknikseurueet pääsevät nauttimaan countria, jazzia ja kevyttä klassista. Esiintyjinä ovat Kari Antila Jazz Trio sekä The Shit Kickers.

Myös oppilaskonsertit ovat maksuttomia. Niitä pääsee kuulemaan Kauri-salissa, Sepänkatu 6, perjantaina ja lauantaina. Myös lauantaina järjestettävä pihakonsertti Rantakatu 14:ssa on maksuton.