Ei edes kunnon piennarta

0

Laitilan ja Uudenkaupungin väliltä uupuu noin seitsemän kilometrin mittainen kevyenliikenteen väylä. Kodjalan ja Kalannin välisestä pyörätieosuudesta on puhuttu vuosia. Hanke ei vain ole edennyt ja syy on mennyt aika lailla Laitilan kaupungin piikkiin. Ely-keskus on perustellut, ettei hanketta voi viedä eteenpäin, kun Laitila ei ole halukas osallistumaan rahoitukseen. Tilanne ei ole näin mustavalkoinen. Laitila rahoitti aikanaan keskustan ja Kodjalan välisen kevyenliikenteen väylän. Kaupungin käsitys silloin Elyn kanssa käydyistä neuvotteluista oli, että Ely rahoittaa seuraavan osuuden ja Laitilan rahoitusosuus on jo hoidettu.

Nyttemmin Ely-keskus on ilmaissut, että Laitilan pitäisi osallistua myös Kodjala – Kalanti -pyörätien rahoitukseen. Laitilassa on koettu, että kaupunki on jo osansa hoitanut. Muutenkaan Ely-keskuksen ratkaisuihin ei ole oltu täysin tyytyväisiä. Takavuosina Ely-keskus teki kuntia kuulematta ratkaisun, että Ukintielle tehtiin hälytysraidat kaistojen väliin ja reunoille. Ne lisäävät autoilijoiden liikenneturvallisuutta. Ratkaisu oli siinä mielessä hyvä. Kokonaan jäi kuitenkin huomioimatta, miten pyöräilijät selviävät uudessa tilanteessa.

On suorastaan järkyttävää on, ettei Kodjala – Kalanti -välisellä osuudella ole edes kunnon pengertä. Pyöräilijälle jää tuskin lainkaan ajotilaa ja heräteraita on vaarallinen, jos pyörän kapea rengas siihen osuu. Kaiken huipuksi pyöräilijöiden kannalta kaikkein vaarallisimmalla tieosuudella liikenteen nopeusrajoitus on 100 km/h.

Maanantaina tapahtunut hyvin surullinen onnettomuus on herättänyt jälleen keskustelua pyörätiestä. Toivottavasti viimeistään nyt pyörätie rakennetaan, vaikka jollain erillisrahoituksella.

Teija Uitto