Ei vain solmuja ja nuotioita – Partion viehätystä on vaikea selittää jollekin, joka ei edes halua uskoa siihen

0

Tinja Jalonen

Olen pitänyt partiota aina mainiona harrastuksena, jonka kautta oppii monia tulevaisuuden kannalta hyödyllisiä taitoja. Itse olen pyörinyt partiomaailmassa jo kymmenen vuotta, ja vuosien aikana olen kuullut monia yllättäviä mielipiteitä kyseisestä harrastuksesta.

Usein ihmisillä on väärä tai liian suppea käsitys siitä, mitä partiossa oikeastaan tehdään. On jotenkin yllättävää, miten partio joutuu niin usein naurunalaiseksi ja pilkattavaksi. 

Kaveriporukoissa harrastuksien kirjosta partio poimitaan usein ylös ja nimetään lapselliseksi tai typeräksi harrastukseksi. Partion viehätystä on vaikea selittää jollekin, joka ei edes halua uskoa siihen.

Usein ihmisillä on käsitys, että partioon kuuluu vain solmujen tekoa ja nuotioiden kasaamista. Helposti huivit kaulassa kulkevia eräjormia kutsutaan myös lapsellisiksi.

Todellisuudessa partio on kuitenkin kaikkea muuta kuin tylsää ja lapsellista. Stereotyyppisten partiotouhujen lisäksi harrastukseen kuuluu myös paljon vaihtelua ja jännitystä.

Partiotaipaleella yksi keskeisimmistä asioista on ikäkausissa eteneminen. On hyvä tietää, miten isossa roolissa tasolta toiselle eteneminen on.

Partion voi aloittaa ensimmäisellä luokalla ja silloin ollaan sudenpentuja. Sudenpentukausi kuluu pitkälti leikkien ja retkeilytaitoja matalalla kynnyksellä kokeillen. Jo sudepentuna pääsee kuitenkin näkemään suurleirejä ja testaamaan ryhmän taitoja partiotaitokilpailuissa.

Seuraava ikäkausi, seikkailija, tuo mukanaan enemmän itsenäisyyttä ja entistä vaativampia tehtäviä. Tarpojakauden koputellessa ovelle nuoret ovat jo malttamattomina suunnittelemassa omaa partiopolkuaan. Silloin alkavat johtamisharjoittelut ja samoajana saadaan usein oma ryhmä johdettavaksi.

Itsekin sain reippaan seikkailijavartion johdettavaksi samoajana. Viimeinen ikäkausi ennen aikuiseksi siirtymistä on vaeltaja.

Partiossa on siis jokaiselle jotakin. Mielestäni kaikkien pitäisi edes muutaman kerran käydä katsomassa partion viikkotoimintaa ennen kuin leimaa sen lapselliseksi tai turhaksi harrastukseksi.

Todellisuudessahan partio on erittäin suosittu harrastus. Hyvänä todisteena partion vetovoimasta on nyt 15.–23. heinäkuuta Evolla järjestettävä suurleiri Kajo, joka keräsi 13 500 osallistujaa ympäri Suomea ja maailmaa. Suurleirit ovat yksi partion kulmakivistä, sillä niissä tiivistyy yhteishenki ja tekemisen meininki.

Loppujen lopuksi partio on joillekin ainoa paikka, jossa pääsee touhuamaan oman ikäisten kanssa. Siksi sitä ei pitäisikään arvostella ilman tietämystä sen mahdollisuuksista. Suosittelen partioharrastuksen kokeilua kaikille, mutta kannattaa varoa, sillä se voi viedä jalat alta.

Kirjoittaja on Laitilan Sanomien kesätoimittaja.