Festarit kutsuvat – miten varustautua?

0
Laitilan kirkkopuisto tarjoaa oivalliset puitteet piknik-konsertille.

Moni varttunut keski-ikäinen on lähdössä tänä kesänä festareille. Ensi viikonloppuna lähellä on kahdetkin festarit: Laitilassa Jazzkukko ja Lokalahdella Karjurock. Jos viime festareista on kulunut aikaa enemmän kuin pari koronavuotta, voi olla vaikea tietää, miten festareille pitäisi valmistautua. Mitä pukea päälle? Onko festarialueella penkkejä vai pitäisikö ottaa oma tuoli mukaan? Entä mitä juomaa festareille saa ottaa mukaan?

Rohkaisuksi laadimme pienoisen festarioppaan, jonka avulla selviät.

1. Säänmukainen pukeutuminen

Toppi tai hihaton t-paita on mukava asuste, paitsi jos Pekka Pouta lupaa lauantai-illalle +10 astetta tai keskipäiväksi kolmenkympin helteitä. Jos kuitenkin päätät pukea yllesi hihattoman paidan, varaa mukaasi myös: aurinkovoidetta, collegepaita, sadetakki ja toppatakki. Kun Jazzkukon pääkonsertissa lauantaina Sami Saari & Jazzpojat nousevat nousevat estradille, kesäsää voi yllättäen työntää raekuuron Laitilan ylle ja tuskinpa edes Status Quo pystyy pitämään Lokalahdella säätilan status quon.

2. Ole itsesi

Festareilla on rento meininki. Pukeutumisessa saa käyttää muutakin kuin mustaa tai pikkumustaa. Jos viihdyt farkuissa, niin mitä enemmän reikiä ja repaleisuutta, sitä parempi. Hatut ja aurinkolasit ovat toivottavia, ne antavat sääsuojaa ja katu-uskottavuutta. Voit pukeutua vaikka verskoihin, jos vaimo antaa luvan.

3. Opm ei käy

Varttuneet keski-ikäiset muistavat vielä 80-luvun bileet, jotka toimivat periaatteella opm eli oma pullo mukaan. Valitettavasti festareilla on eri säännöt, vaikka kyseessä olisi 180 euron skumppapullo. Alkoholia festarialueelle ei saa viedä, niin määrää Suomen laki. Juomia voi ostaa festarialueelta. Jazzkukon konserttiin voi ottaa mukaan oman piknikkorin, tosin alueeltakin voi ostaa syötävää. Esimerkiksi viime vuoden Jazzkukossa moni söi elämänsä parhaan hampurilaisen (tämä ei ole maksettu mainos).

Festarialueelle ei muuten saa ottaa mukaan myöskään vaimon suloista pikkupikkufifiä tai isännän luottometsästyskoiraa, myös vaarallisiksi luokitellut esineet, kuten ruuvimeisselit ja kalapiikit, pitää jättää kotiin.

4. Pissillä siististi

Vessajonot ovat Jazzkukon konserttialueella yleensä lyhyitä ja vessakävijät siistejä, ole siis sinäkin. Myös Karjurockissa homma toimii hyvin.

5. Retkituoli on hyvä hankinta

Jazzkukon festarialueen portit aukeavat lauantaina Kirkkopuistossa kello 15 ja tilaisuus päättyy puolilta öin. Piknik-liinalla istuskelu on mukavaa niin kauan kuin selkä sietää, retkituoli voi kuitenkin olla hyvä hankinta. Alueella on myös penkkejä ja pöytäpaikkoja, mutta rajoitetusti.

Karjurock-alue on sen verran suuri, että oman tuolin raahaaminen alueella ei ole innostavaa puuhaa. Istumapaikkoja löytyy, etenkin illan hämärtyessä, kun tunnelma tiivistyy.