Hannulan talolla lauletaan rauhan ja toivon puolesta

0
Konserttiyhdistyksen taiteellinen johtaja ja Deutsche Oper am Rheinin ykkösbasso Sami Luttinen kertoi halustaan antaa tukensa ihmisille, joita hyökkäyssota jollakin tapaa koskettaa. Konsertin kappalelista on koottu toivoa herättävistä lauluista.

Tulevana lauantaina Pyhärannan Reilan Hannulan talossa lauletaan vapauden, rauhan ja ystävyyden puolesta. Hannulan konsertti- ja taideyhdistys Hantla järjestää perinteikkään ulkoilmakonsertin jo 23. kerran.

Ensimmäisen kerran vuonna 1999 järjestetty ulkoilmakonsertti on kerännyt parhaimmillaan reilut 600 katsojaa. Koronavuonna 2020 konserttia ei voitu järjestää, mutta viime vuonna laulu raikasi tiukoista koronarajoituksista huolimatta.

Vaikka tänä kesänä kävijöitä ei samoja määriä odoteta, elää perinne yhä vahvana.

– Konsertti on ehdottomasti yksi kesän kohokohdista ja tärkeä perinne. Sen avulla perheemme kokoontuu yhteen ja pääsemme esittämään meille tärkeitä kappaleita, konserttiyhdistyksen taiteellinen johtaja  Sami Luttinen kertoo vaimonsa  Laura Nykäsen nyökytellessä vieressä.

Konserttien teemat ovat vaihdelleet vuosien aikana. Luttinen kertoo miettineensä tämän kesän teemaa jo viime syksystä lähtien. Ideoita oli monia, mutta Venäjän aloitettua hyökkäyssotansa Ukrainassa helmikuussa, teema kirkastui Luttisen mielessä.

– Punaisena lankana toimii idea siitä, että toivoa ei saa menettää. Nykyisessä maailmantilanteessa toivon luominen ihmisille kulttuurin avulla on vahvistunut.

Saksassa asuva pariskunta oli mukana järjestämässä samankaltaista konserttia Düsseldorfissa. Silloin konsertissa haluttiin tuoda esille sodan pimeitä puolia.

Nyt pääpiste on kuitenkin toiveikkaissa ja valoisissa laulelmissa. Lauantain ulkoilmakonsertin tuotoista osa ohjataan järjestöille, jotka tukevat ukrainalaisia heidän kotimaassaan. Konserttijulistettakin koristavat Ukrainan kansalliskukat eli auringonkukat, jotka ovat nousseet kevään ja kesän mittaan rauhan symboliksi.

– Raakaa totuutta on tarpeeksi esillä mediassa, joten emme halua nyt keskittyä siihen. Valitsimme konserttiin esitettäväksi laulut, joista ihmiset voivat ammentaa voimaa. Tällaisia kappaleita ovat muun muassa John Lennonin Imagine sekä Blowin’ in the Wind ja  Matuška.

Omiksi suosikeikseen ja tärkeiksi kappaleiksi Sami ja Laura nimeävät teokset Ruusu on punainen ja Morgen. Niiden sanoitukset ovat tehneet pariskuntaan suuren vaikutuksen.

– Ruusu on punainen -kappaleessa yhdessä kohdassa lauletaan “hulluutta ei saa päästää jatkumaan”, mikä sopii hyvin tähänkin hetkeen, Luttinen pohjustaa.

Ulkoilmakonsertissa Hannulan ulkolavalla esiintyvät Sami Luttisen ja Laura Nykäsen lisäksi  Essi ja  Sauli Luttinen sekä Valtteri Lipasti . Lipasti on turkulainen kuvataiteilija ja muusikko, joka esittää kolme omaa sävellystään. Pianosäestyksestä vastaa jo aiempina vuosina mukana ollut Janne Hovi .

– Muutaman kerran on sitten alkanut sataa juuri konsertin päättymisen jälkeen, mutta vain kerran on taivas revennyt konsertin aikana. Toivotaan, että aurinko paistaa tälläkin kertaa.

Laulu vapauden soi! -ulkoilmakonsertti järjestetään Pyhärannan Reilan Hannulan talossa lauantaina 30. heinäkuuta kello 16 alkaen.