Hannulassa yhteisnäyttely ”Pyhärantlaissi ja muit semssi” – Esillä Yrjö Varjanteen ja Rauno Luttisen maisemia ja muotokuvia

0
Varjanteen maisemamaalauksista huokuu rauhallisuutta ja raikkaan tuulen tuoksua.

Pyhärannassa Hannulan suuli- ja navettarakennukset kätkevät sisäänsä värikkään yllätyksen. Rakennuksista on nimittäin muokattu galleriatilat, joissa järjestetään vuosi toisensa jälkeen erilaisia näyttelyitä ja konsertteja. Tänä vuonna ihasteltavana on Yrjö Varjanteen sekä Rauno Luttisen yhteisnäyttely ”Pyhärantlaissi ja muit semssi”.

Taiteilijakaksikko päätyi ensin pitämään yhteisnäyttelyn Raumalla nimeltä ”Raumlaissi ja muit semssi” ja nyt samalla ajatuksella Pyhärannassa. Suurin osa näyttelyn teoksista on siis pyhärantalaismaisemia, joiden lisäksi näytillä on muita aiheita, kuten muotokuvia sekä puisto- ja ravintolamaisemia.

Hannulan pihapiiri huokuu lämminhenkisyyttä punaisine puurakennuksineen ja niittykukkineen. Suulissa olevat työt ovat kuvataiteilija Rauno Luttisen teoksia. Luttinen on toiminut kokopäiväisenä kuvataiteilijana vuodesta 2002 ja ollut koko ikänsä tekemisissä eri taiteenmuotojen kanssa.

Navettarakennuksessa taas pääsee näkemään Akvarellisti Yrjö Varjanteen taidonnäytteitä. Myös hänen elämänsä on pitkälti pyörinyt taiteen ympärillä. Työuransa hän on tehnyt soitonopettajana, samalla akvarellitöitä maalaillen. Varjanteen teoksien aiheet ovat usein fiktiivisiä maisemia.

Sisälle galleriaan astuttaessa paljastuvat värikkäät teokset, jotka peittävät suulin kaikkia seiniä. Huomio kiinnittyy vuorotellen niistä jokaiseen ja katse harhailee ympäri huonetta. Tilan etuseinällä komeilee julisteita järjestetysitä konserteista sekä taidenäyttelyistä vuodesta 1998 lähtien. Luttisen käyttämät vahvat värit ottavat koko tilan hyvin haltuunsa kääntäen rauhallisen suulin tunnelman päälaelleen. Näyttelyn teeman mukaisesti esillä on muotokuva Pyhärannan vs. kunnanjohtajasta  Merja Koskesta .

Pyhärannasta on luonnollisesti myös maalaus veneistä ja merimaisemasta. Teoksien joukosta löytyy myös muotokuvia Luttisen lapsista Samista , Saulista ja Essistä . Koko perhe on taiteellinen ja sen Luttinen on saanut hyvin ikuistettua töihinsä. Esimerkiksi tyttärensä Essi Luttisen hän on maalannut rooliasussaan Matkalla reiniin oopperassa. Lisäksi töiden kirjosta löytyy paljon raumalaisaiheita. Seinällä komeilevat muun muassa raatihuone, Pyhän Ristin kirkko sekä kirkkosilta. Raumalaisaiheisissa teoksissa korostuvat kaupungin värit, sininen ja keltainen. 

Hannulasta ja sen pitkästä ja tapahtumarikkaasta historiasta Luttinen on hyvin ylpeä. 

– Parhaimmillaan tuossa pihalla on ollut 600 ihmistä konserttia kuuntelemassa, hän kertoo.

Paikan valinta pyhärantalaisnäyttelylle oli siis luonnollinen. Tänä kesänä Hannulassa on vielä konsertti, jossa Luttiset laulavat Janne Hovin ja Valtteri Lipastin säestäminä. Luttisen teoksia on nähtävillä myös suulista lähtevällä käytävällä. Siellä valokeilan vievät ulkoravintolamaalaukset sekä hevosaiheet, jotka joskus olivat hänen intohimonsa. Ripauksen eksotiikkaa tuo maisemamaalaus Reinin rannalta. 

Navettarakennuksessa esillä ovat Yrjö Varjanteen teokset. Varjanne aloitti akvarellitöiden tekemisen 43 vuotta sitten ja on nyt kolme vuotta ollut eläkkeellä. Teoksia on ympäri pientä huonetta, seinillä sekä pöydillä.

– Tää on varmasti nopeimmin ikinä pystytetty näyttely, Varjanne naurahtaa.

Hänen työnsä värimaailmat ovat rauhallisempia mutta vaatimattomuus tekee niistä ainutlaatuisia. Eniten esillä on fiktiivisiä, juuri Pyhärantaan sopivia merimaisemia. Maalauksia katsoessa tuntuu kuin niistä voisi hetkenä minä hyvänsä roiskahtaa suolavettä ulos.

Varjanne halusi töihinsä myös hieman tavallisesta poikkeavia näkökulmia. Hän halusi erityisesti korostaa teollisten maisemien kontrastia raikkaisiin kaupunkimaisemiin verrattuna. Ajatus näkyy hyvin Rauman telakasta tehdyssä maalauksessa, jonka koko värimaailma on teollinen. Vastapainona vanhan kaupungin pikkukatuja reunustavat talot taas ovat pirteän värikkäitä. Pyhärannasta Varjanne on ikuistanut kirkon, Ylikylän myllyn, Rihtniemen, juhlasali Mainingin sekä Yliskylän lavan. Kepeyttä teoksien joukkoon luovat hauskat kampelamaalaukset. 

Taiteilijoina Luttisella ja Varjanteella on paljon eroja mutta myös yhtäläisyyksiä. Varjanne käyttää akvarellivärejä, Luttinen puolestaan akryylivärejä. Molemmilla tekniikat ovat kuitenkin valikoituneet samasta syystä, maali kuivuu nopeasti. Luttinen maalaa teoksensa valokuvasta, kun taas Varjanne tekee fiktiivisiä tunnelmia. 

– Valokuvan kanssa ei saa kilpailla eikä maalauksen kuulukaan näyttää valokuvalta, Luttinen tähdentää.

Värejäkin he käyttävät eri tavoin. Varjanne käyttää aina murrettuja värejä, kun taas Luttinen vain puhtaita. Kumpikaan ei kuitenkaan ikinä käytä mustaa. Haasteita maalaamisessa Luttiselle tuo taustan yhdistäminen henkilöön. Varjanteella ongelmaa ei ole, sillä hän aloittaa aina taustasta.

”Pyhärantlaissi ja muit semssi” näyttely on nyt auki yleisölle viikonvaihteina 10.7.-28.8.2022. Raumalla olleesta näyttelystä saatu palaute oli posiiivista ja he toivovatkin yhtä hyvää vastaanottoa myös Pyhärannassa. 

– Jotkut tykkäs enemmän toisen töistä ja jotkut taas toisen, Varjanne kertoo.

Pyhärantalaisaiheista 

näyttelyä Varjanne kuvailee onnistuneeksi. 

– Sen värit koko elämää näin kuvastaa, sanoo puolestaan Luttinen.