Helle näkyy niin kauppojen hyllyillä kuin jäätelökioskeillakin

0
Laitilassa on kärvistelty hellejakson keskellä juhannuksesta saakka. Ensi viikolla lämpötilojen odotetaan hieman laskevan.

Keskiviikkona puolenpäivän aikan lämpömittari näytti jälleen tuskattuttavan kuumia hellelukemia. Samana iltapäivänä jyrisi myös ukkonen ja luonto sai tarvitsemansa sadekuuron. Helleraja rikkoutui ensimmäistä kertaa juhannusviikolla, minkä jälkeen sääkartat ovat välkkyneet punaisista hellevaroituksista.

Helteet ovat näkyneet lähes kaikkialla: ihmisten kauppaostoksissa, maastopaloina ja lisääntyneinä päivystystapauksina ympäri Suomen. Laitilassa helteeseen on haettu viilennystä niin kaupan kylmäosastolta kuin järvestäkin.

Laitilan Tokmannilla myyjänä työskentelevä Netta Kyrkkö kertoo lämpimän ilman ja kesän ylipäätään näkyvän ihmisten ostoksissa.

– Viime kesänä kivennäisvedet ja isot juomapakkaukset olivat koko ajan loppu. Niitä on myyty tänäkin vuonna ja etenkin nyt juhannuksen tienoilla todella paljon. Tämän kesän hittituotteita, kuten isoja uimapatjoja, kumiveneitä ja sup-lautoja, myydään myös paljon.

Kauppojen tyhjentyneiden jäätelöaltaiden lisäksi jäätelöä on nautittu jäätelökioskeilla.

– Täällä on käynyt selvästi enemmän ihmisiä. Jäätelöt tai muut tuotteet eivät ole kuitenkaan päässeet loppumaan, sillä meillä on hyvät varastot, kertaa Laitilan keskustan kupeessa sijaitsevalla kioskilla työskentelevä Pinja Toivonen.

Toivosen mukaan etenkin lapset pitävät sateenkaarijäätelöstä ja aikuisille maistuu perinteiset maut, kuten vanhan ajan päärynä tai vanilja. Väittämä näyttää pitävän paikkansa ainakin yhdellä vilkaisulla, kun kioskin vieressä varjossa Erina Öhman nautti jäätelöä lapsenlapsensa Niilo Hannulan kanssa.

– Sateenkaari on näistä jäätelökioskilla ostetuista parasta, Mynämäellä asuva Niilo kertoo.

Erinan mukaan kesällä saa olla lämmintä, mutta nyt lämpötila on ollut hieman liian korkea. Häntä harmittaa se, että aivan keskustan lähellä ei ole uimarantaa, jossa voisi nopeasti esimerkiksi pyörällä käydä pulahtamassa.

Vaikka lämpömittari kipusi yli 30 asteen, saattoi silti keskiviikkona nähdä kaupungin eri liikuntapaikoissa lapsia ja nuoria harrastustensa parissa. Keskusurheilukentällä oli käynnissä lasten kesäurheilukoulu, jossa lapset pääsivät välillä viilentymään sadettajien alla. Pesäpalloharjoituksissa taukoja pidettiin puun alla tiheämpään tahtiin kuin yleensä.

– Tämä taitaa olla jo neljäs juomatauko näiden harjoitusten aikana, kertoo Jyskeen D-tyttöjen valmentaja Aki Vaaraslahti. Harjoitusten loppuvaiheessa tehtiin kevyempiä harjoituksia, jotta treenaaminen ei olisi niin raskasta.

Tytöt olivat lähes yhtä mieltä siitä, että vaikka treenaaminen on aurinkoisella ilmalla hauskaa, on kuluvan viikon aikana ollut välillä liian kuuma.

– Onneksi voi syödä paljon jäätelöä, käydä uimassa ja istua aivan tuulettimen vieressä.

Kuumuus ei näyttänyt haittaavan Palmusen frisbeegolf-radalla olleita heittäjiä, jotka kulkivat väylältä toiselle painavien kantamusten kanssa. Verneri ja Kasperi Mikola ja Niclas Elo käyvät usein heittämässä ja harjoittelemassa radalla. Oikeaoppisesti oli pojilla mukanaan myös vesipullot.

– Liian kuuma on ollut välillä, mutta kyllä me lähes säällä kuin säällä käydään täällä. Meillä on viileää vettä mukana. Kun on liian kuuma, käydään uimassa ja kyllä sitä jäätelöäkin kuluu, Kasperi kertoo muiden nyökkäillessä vieressä.

Pinja Toivonen kertoo helteiden lisänneen asiakasmääriä runsaasti.
Palmusen frisbeegolf-radalla on myös varjoisia paikkoja, joissa voi viettää taukoja. Verneri Mikolaa ei kuumuus haitannut.
Verneri (vas.) ja Kasperi Mikola sekä Niclas Elo käyvät heittämässä frisbeetä lähes säällä kuin säällä.
Pesäpalloilijat pitävät helteen vuoksi useampia juomataukoja varjossa.