Hinnerjoki-päiväävietetään sunnuntaina – Amerikan kirjeistä on koottu näyttely

0

Hinnerjoki-päivää vietetään museoalueella Luotteenperäntiellä ensi sunnuntaina kello 13 alkaen.

Kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Outi Kortelainen toivottaa vieraat tervetulleiksi ja musiikkia tapahtumaan tuovat Yläneen Pelimannit. Lisäksi kuullaan Meri Sarekiven lausuntaa ja Eeva Sarekiven viuluesitys.

Tämän vuoden näyttelyteemana ovat vanhat Amerikan-kortit. Hinnerjoelta on 1900-vuosisadan alussa muuttanut paljon väkeä Amerikkaan ja Kanadaan, ja on ollut myös paluumuuttajia.

Apulaisprofessori Reino Kero oli 1980-luvulla Hinnerjoella kertomassa tutkimusaineistosta. Hän on kirjoittanut Amerikkaan muuttaneiden vaiheista myös kirjoja, joissa on myös mainintoja hinnerjokilaisista. Ote kirjasta Maitten ja merten takaa. Näin kirjoittaa Jalmar Haapanen Arvo Lehtoselle Hinnerjoelle:

”Nevport 14 päivä Marras kuuta 1915. Kyllä me teimme silloin sentään miestyön, kun me tänne läksimme, kyllä täällä tule sitten elämä niin paljon halvemmaksi kuin siellä, kuin kenkätkin maksavat täällä yhdestä taalasta seitsemään taalaan asti… Täällä työnetään puoli seitsemästä kuuteen ja Lauvantaina lakataan kahdeltatoista ja täällä on sitte niin pirun hyvä ruoka, ettei Suomessa ole muutosten kuin Elotalkossa ja joulu Aamuna.”

Korteista on koottu Olin eilen New Yorkissa parturissa -näyttely. Näyttelyn taustoista kertovat Pasi Tanner ja Outi Kortelainen.

Kivimakasiinissa Hinnerjoen Kirkkotiellä on hinnerjokilaisten taiteilijoiden näyttely, joka on avoinna 30.7. kello 11–15 ja 31.7. kello 11–18.