Jazzkukon musiikkileiri keräsi rytmimusiikin harrastajat yhteen

0
Kaksipäiväisen musiikkileirin aikana osallistujat pääsivät harjoittelemaan yhteissoittoa. Leiriläisistä kootut bändit soittivat torstain iltatorikonsertissa.

Jo kahdeksannen kerran järjestettävä Jazzkukko festivaali näkyy ja kuuluu Laitilassa monella eri tapaa. Puistokonserttiin odotetaan lauantaina noin tuhatta kävijää, mutta festivaaliviikko on pitänyt sisällään monenlaisia tapahtumia.

Vuodesta 2016 alkaen festivaaliviikon alussa on järjestetty Jazzkukon musiikkileiri. Järjestyksessään kuudes kaksipäiväinen musiikkileiri kokosi Kappelimäen kouluun tiistaina ja keskiviikkona noin 15 rytmimusiikin ystävää.

– Tänä vuonna taitaa olla eniten osallistujia koko leiritaipaleen aikana tai ainakin olemme lähellä huippulukemaa, leirin johtaja ja Jazzkukko festivaalin isä Kari Antila kehui keskiviikkona.

Osallistujat ovat päässeet harjoittelemaan teorian ja instrumentin opetuksen lisäksi yhteissoittoa sekä improvisaatiota, joka on suuri osa jazzmusiikkia.

– Monet afroamerikkalaiset musiikkityylit, kuten jazz, blues ja soul, perustuvat pulssiajatteluun. Musiikin rytmiä voisimme verrata vaikkapa sydämen sykkeeseen.

Leirillä tarjottiin opetusta muun muassa kitarassa, bassossa, rummuissa, pianossa, laulussa ja saksofonissa. Rytmimusiikkileirillä ei ollut ala- tai yläikärajaa, vaan mukaan otettiin tilojen puitteissa kaikki halukkaat.

Osalle leiri oli ensimmäinen, mutta mukana oli myös vanhoja konkareita. Toivo Aitakari osallistui leirille kolmatta kertaa. Ensimmäisen kerran hän oli mukana yksin, mutta nyt toistamiseen mukana oli myös isä Henri Aitakari.

– Olen soittanut rumpuja noin viitisen vuotta. Leirillä ei ole yksittäistä oivallusta tullut, mutta yleisesti olen tykännyt olla täällä, Toivo kertasi.

Hänelle soittaminen bändissä on tuttua, sillä hän on yksi laitilalaisbändi Bloody Moonin jäsenistä.

Ensikertalaisena leirille osallistui muun muassa Mauri Taurén, joka löysi uudelleen musiikin maailman useiden välivuosien jälkeen.

– Aloitin soittamisen silloin 15-vuotiaana, mutta sen jälkeen on tainnut olla 40 vuotta välissä. Nyt olen laulanut ja soittanut kitaraa kymmenisen vuotta, Taurén naureskelee ja kertoo elämän tulleen hänen ja musiikkiuran väliin.

–  Tämä vie taas omaa innostusta eteenpäin, kun on oppinut uusia asioita. Olen kuunnellut jokaisen neuvon ja voisin tulla tänne uudelleenkin.

Leirillä kootut bändit soittivat eilen torstaina perinteisessä festivaalin iltatorikonsertissa. Tapahtumaviikko piti viime vuonna sisällään myös avoimen kitarakilpailun, jonka taso nousikin ennätyksellisen korkeaksi. Tänä vuonna kilpailun finaalia ei voitu järjestää, ja tilalla nähtiin musiikkileirin opettajien konsertti.

– Kilpailuun ilmoittautui vain yksi soittaja, minkä vuoksi kilpailu jouduttiin perumaan. Pyrimme jatkossa markkinoimaan niin kitarakilpailua kuin koko festivaaliviikkoa yhä laajemmin, jotta se kasvaisi joka vuosi. Koronan aikana tärkeintä on ollut vain pysyä pystyssä, mutta jonakin päivänä toivoisin näkeväni jazzin maailmantähtiä Laitilassa, Kari Antila päätti.