Kiireinen kesä pesäpallon parissa – Iida Mäki pitää lajin taktisuudesta ja monipuolisuudesta

0
Jalka ei Iida Mäellä paina, vaikka pelejä kertyykin suuri määrä kesän aikana. Pesäpallo on kuulunut 15-vuotiaan nuoren elämään lähes kymmenen vuoden ajan.

Jo 6-vuotiaana pesäpallon aloittanut Iida Mäki on pelannut parhaillaan käynnissä olevan pesäpallokauden aikana peräti neljässä eri sarjassa: C-tytöissä, B-tyttöjen superpesiksessä, Naisten suomensarjassa sekä ykköspesiksessä.

– Pelejä taitaa kertyä kaudessa noin 65, Iida laskee.

Aivan puskista ei lajivalinta aikoinaan syntynyt.

– Isosiskoni oli pelannut jo pari vuotta isäni valmentamassa joukkueessa ja kiinnostuin sitä kautta lajista. Vanhempani ovat myös pelanneet pesäpalloa.

Isosisko Essi pelaa edelleen samoissa joukkueissa ja isä Sami Mäki toimii monenlaisissa tehtävissä pesäpallojaostossa. Iida myöntää, että luonnollisesti pesäpallo on suuri puheenaihe kotonakin.

Pesäpallon ohella Iida pelasi myös tennistä nelisen vuotta. Viime talvena laji sai kuitenkin jäädä, kun matkustaminen lajiharjoituksiin Turkuun kävi liian raskaaksi muun harrastamisen ja koulunkäynnin ohella.

– Menneen talvikauden aikana pesäpallosta tuli minulle ykköslaji naisten edustusjoukkueen harjoitusrinkiin pääsyn myötä.

Parhaiksi muistoiksi pesäpallon parissa Iida mainitsee pesäpalloleirit, joissa hän on ollut lukuisia kertoja. Laji on johdattanut hänet muun muassa Ouluun, Lappeenrantaan, Ylivieskaan ja Siilinjärvelle. Tällä viikolla Iida on C-tyttöjen mukana valtakunnallisella Nuorisoleirillä Seinäjoella.

Lajin tylsäksi puoleksi Iida mainitsee pitkän talvikauden, jolloin treenataan pääsääntöisesti sisätiloissa neljästä viiteen kertaa viikossa. Kesäisin harjoituksia on vähemmän pelien lukumäärän vuoksi.

Pesäpallon lisäksi 15-vuotiaan lajivalikoimaan kuuluu softball, jonka maajoukkueryhmään Iida pääsi niin ikään viime talvena.

Softballin maajoukkueryhmän tavoitteena on vuoden 2028 kesäolympialaiset Los Angelesissa. Iidan keskittyminen on kuitenkin täysillä pesäpallossa, eikä hän halua miettiä liikaa tulevaisuutta minkään lajin kannalta. Yhden haaveen hän kuitenkin heittää ilmoille.

– Haaveenani olisi kuitenkin jonain päivänä päästä pelaamaan superpesistä.

Superpesis on pesäpallon korkein sarjataso Suomessa. Tällä hetkellä Jyskeen naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla ykköspesistä. Jyske on omassa lohkossaan parhaillaan toisella sijalla, joten sarjanousijan pelit ovat edenneet erinomaisesti.

– Meillä on ykköspesiksessä nuori ja nälkäinen joukkue, ja olemme myös tiivis porukka. Pesäpallossa parasta onkin lajin monipuolisuuden ja taktisuuden lisäksi kaverit.