Kulttuurikylpy ukrainalaista kansantanssia

0
Vauhtia ja värejä ei tansseista puuttunut.

Ukrainalainen kansantanssiyhtye Volyn toi väriä sateenharmaaseen lauantai-iltaan Laitilassa. Yhtye on nyt toista kertaa Suomessa ja tällä kertaa kiertue on 15.–24. heinäkuuta. Esityksiä on tulossa vielä muun muassa Toijalassa, Kokkolassa sekä Kalajoella.

Volyn on perustettu jo vuonna 1978. Se on uransa aikana pitänyt yli 3500 konserttia. Volynin ohjelmisto rakentuu ukrainalaisen kansantanssin ja siihen kuuluvien värikkäiden pukujen ympärille.

Nyt Suomen kiertueella mukana on kuusi taiteilijaa. Yhtyeen koreografina toimii Valeri Smyrnov. Laitilan esityksen mahdollistamisessa auttoi kulttuuritoimi.

Laitilan opistotalon sali tuli tupaten täyteen katsojista. Tunnelma oli kansainvälinen, sillä valtaosa paikallaolijoista oli ukrainalaistaustaisia. Myös uteliaita suomalaisia tuli ihastelemaan ukrainalaista kulttuuria.

Yhteensä paikalla oli reilusti yli sata katsojaa. Esitys kesti noin tunnin, ja aika kului kuin siivillä.

Ohjelmaan kuului kansantanssien lisäksi myös laulua. Mukana oli vanhoja sekä uusia tansseja Ukrainan eri alueilta, kuten läntisiltä Bukovinan ja Volynian seuduilta sekä keskisiltä ja itäisiltä alueilta Slobodasta ja kasakka-alueilta. Ukrainalaiseen kansankulttuuriin kuuluvat kasakkatanssit olivatkin eniten esillä.

Esityksen alkaessa taiteilijat tanssahtelivat lavalle värikkäät kansallispuvut päällä. Musiikki alkoi soida ja show lähti käyntiin. Rytmi oli tarttuva, ja moni yleisössä huojui sen tahtiin.

Tanssit olivat keskenään hyvin erilaisia. Ne ikään kuin kertoivat tarinaa. Tansseihin kuului hyppyjä, piruetteja, taputuksia ja viimeistä piirtoa myöten hiottuja liikkeitä.

Muutaman tanssin jälkeen lavalle asteli laulaja Nadija Pylyp. Hän esitti kirkkaalla äänellään tunnettuja ukrainalaisia kansanlauluja. Seuraavaksi vuorossa oli taas tanssia.

Punahelmaiset kansallispuvut olivat vaihtuneet sinisiin. Nyt tansseissa oli myös erilaisia tömistyksiä ja huutoja. Yleisö oli hyvin mukana taputtaen ja Ukrainan lippuja heiluttaen.

Laulaja Pylyp sekä tanssijat esiintyivät myös yhtä aikaa nostattaen tunnelmaa entisestään. Yleisö innostui laulamaan mukana ja iloiset ilmeet täyttivät salin. Kansallispuvut vaihtuivat Pylypin laulaessa ja esityksen aikana sai nähdä yhteensä neljä uniikin kirjavaa pukua. Tanssien ohella myös puvut edustivat kaikkia Ukrainan alueita.

Loppua kohden tanssit ja laulut huipentuivat entisestään. Pylyp esitti myös yhden kappaleen ”kaikille yhtyeen suomalaisille ystäville”. Kappale oli Tapio Rautavaaran Juokse sinä humma, ja se toi hymyjä kaikkien suomalaisten katsojien kasvoille.

Hiljaista hetkeä ei esityksessä ollut, ja kaikki välit täyttyivät aplodeista. Oli hienoa huomata taiteilijoiden nauttivan esiintymisestä ja välittävän aitoa tunnetta yleisölle. Konsertin loputtua yleisö halusi lisää ja Volyn esittikin vielä yhden tanssin.

Opistotalolla oli ainutlaatuisen kulttuurielämyksen lisäksi myös myynnissä erilaisia perinteisiä ukrainalaisia esineitä kuten koruja, kampoja, kukkopillejä sekä koriste-esineitä. Yleisö viihtyi esityksessä erinomaisesti. Volyn poistui lavalta hurraahuutojen saattelemana.