Kurtturuusu riesana – Laitilassa kukkaa on hävitetty vanhan ruumishuoneen edustalta, puretun seurakuntatalon parkkipaikalta sekä Laessaaren hautausmaalta

0
Poistetun kurtturuusun takana kukkii hansaruusu.

Tinja Jalonen

Monen laitilaisenkin pihoja koristavan kurtturuusun kasvattamisesta tuli kiellettyä kesäkuun alussa. Kiellon myötä myös sen passiivinen pitäminen omalla piha-alueella on kiellettyä.

Laitilassa kurtturuusua on hävitetty vanhan ruumishuoneen edustalta, puretun seurakuntatalon parkkipaikalta sekä Laessaaren hautausmaalta. Hautausmaan vastaava Tapio Junnilan mukaan kurtturuusuja kasvoi yhdessä hansaruusujen kanssa ja ne erotettiin toisistaan kukkien perusteella.

Ensin kurtturuusujen maanpäälliset osat ajettiin pois ja lopuksi juurakko kaivettiin ylös kaivinkoneella. Töitä tehtiin aikaisin aamulla, jolloin ei vielä ollut pörriäisiä kiusaamassa.

– Harmitti leikata kukat ja kaikki pois, kun kimalaiset siellä tekivät töitä, Junnila huokaa.

Laessaaressa haasteita tuotti ruusupensaiden sijainti hautakivien välissä. Lehdet ja oksat viedään jätehuolto Helistölään ja juurakko JJ Maahinen Oy:n käsittelyn kautta kaatopaikalle. Poistettujen pensaiden tilalle on tulossa korvaavia kasveja.

– Olisi kiva saada jotain vuoden ympäri vihreää, vaikka marjakuusta, Junnila kertoo.

Kurtturuusut pitäisi hävittää myös muualta tien reunoilta, pihamailta ja rantakallioilta. Sitkeän ruusun hävittäminen ei kuitenkaan käy ihan käden käänteessä. Jo sen tunnistaminen aiheuttaa harmaita hiuksia.

Vieraslajit.fi-sivuston kertoo, että kurtturuusu on 0,3-1,5 metriä korkea, tiheitä pensasmaisia kasvustoja muodostava kasvi. Kukat eivät ole kerrottuja, ja niissä on yleensä viisi terälehteä.

Väriltään kukat vaihtelevat aniliininpunaisesta valkoiseen ja vaaleanpunaiseen. Ruusun lehdet ovat paksut, kurttupintaiset ja alapuolelta tiheäkarvaiset. Piikit ovat suoria ja karvaisia.

Ero muihin ruusulajeihin on esimerkiksi kukkien koko. Kurtturuusun kukat ovat suuria, halkaisijaltaan 8–10 senttiä, kun taas vaikka juhannusruusun tai metsäruusun kukat ovat huomattavasti pienempiä.

Myös varsista ja oksista voi erottaa kurtturuusun, sillä ainoastaan sen oksat ja varret ovat tiheäkarvaisia. Kiulukoissa eli ruusunmarjoissa on myös eroja, sillä kurtturuusulla ne ovat naurismaisia, vastaavasti orjanruusuilla ja karjalanruusuilla ne ovat muodoltaan pitkulaiset.

Vieraslajit.fi-sivuston mukaan kurtturuusun hävittämiseen on kaksi tapaa. Pienemmät pensaat voi kiskoa juurineen ylös maasta mutta isompien kohdalla pensaat kannattaa ensin leikata alas, ja sitten kaivaa juurakko ylös.

Pitää kuitenkin olla tarkkana, ettei maahan jää juurakon palasia, sillä niistä voi kasvaa uusia taimia. Toinen tapa hävittämiseen on kasvin näännyttäminen.

Käytännössä tämä tarkoittaa kaikkien ruusun uusien vihreiden versojen katkaisua. Ensimmäisenä vuotena tämä toistetaan 3–4 kertaa, seuraavina vuosina 2–3 kertaa ja muutamassa vuodessa pensas kuolee juurakkoa myöten.

Vielä kasvijätteen hävittäminen vaatii huolellisuutta. Leviämiskykyiset kasvinosat, eli siemenet, kiulukat ja juuret pitää pakata kahteen tiiviisti suljettuun jätesäkkiin ennen sekajätteeseen laittamista. Kasvinosia voi toimittaa myös vieraslajijätteenä jäteasemalle. Suuremmat oksat kuivataan, minkä jälkeen ne voi polttaa tai jättää kasvupaikalle maatumaan. Kurtturuusun kiulukat voi hyödyntää keittämällä ne hilloksi tai soseeksi.

Kurtturuusun tilalle kannattaa ottaa kotimaisia tai heikosti leviäviä kasveja. Hyviä ruusuvaihtoehtoja ovat esimerkiksi karjalanruusu, metsäruusu, tarhakurtturuusu tai neilikkaruusu.