Laitilassa hyvät satonäkymät, kunhan säät suosivat – Heinäkuun lopulle viljelijät toivovat lämmintä ja kosteaa

0
Porkkanasato näyttää oikein hyvältä, tältä lohkolta porkkanat nostetaan elo- syyskuun vaihteessa, kertoo Miika Lassila.

Arto Kanerva

Keväällä Laitilassa päästiin pelloille ehkä hiukan tavallista myöhemmin, mutta ero keskimääräiseen vuoteen ei ole suuri, lisäksi kasvukauden aikana erot aikaisempien ja myöhempien kylvöjen välillä ovat tasoittuneet, kertoo MTK-Laitilan puheenjohtaja Anttoni Raitamäki Viikaisista.

– Tällä kertaa hyvä salaojitus ratkaisi, milloin keväällä pääsi pellolle, heinää, juurikasta ja öljyhamppua viljelevä Raitamäki toteaa. Nyt kasvustot näyttävät hyvältä, kun sadetta on saatu sopivasti, eikä ole ollut niin kuivaa kuin esimerkiksi viime vuonna.

Tänä vuonna vehnää, ohraa, kauraa, ruokahernettä ja rapsia viljelevä Frans Tuuna pääsi Viikaisissa kylvötöihin toukokuun alkupäivinä.

– Tavallisena vuonna kiivain kylvöaika on Vapusta äitienpäivään, huonommat ja märemmät maat sitten myöhemmin. Tänä vuonna syksyllä muokatuille pelloille pääsi ajoissa, kevättyöt olivat ehkä hiukan keskimääräisestä myöhässä, mutta ei paljon, Tuuna kertoo. Viime talvena pakkasten ansiosta oli hyvä routa ja miesten mukaan se pelasti monet pellot.

Satonäkymien Raitamäki toteaa näyttävän hyviltä, Tuuna puolestaan on varovaisempi sanoen toivovansa sadosta mahdollisesti keskinkertaista.

– Viljojen jyväkoko näyttää jäävän pieneksi, kun tänä vuonna helle tuli kasvien kannalta liian kovana ja liian aikaisin, kun yölläkin on 25 astetta lämmintä, eivät viljat jaksa kasvaa, Tuuna sanoo.

Tuunan seurannan mukaan sadetta on kylvöjen jälkeen tullut sellaiset 100 milliä ja se alkaa olla tarpeeksi. Kosteus on auttanut myös Raitamäen heinien ja hampun kasvua, parhaimmillaan hamppu kasvoi pituutta jopa 10 senttiä päivässä.

– Juurikas on sateen ansiosta hyvään kasvuun. Helle ja kuivuus tekivät kasvuston epätasaiseksi, mutta ehkä tuo siitä vielä tasoittuu. Vihanneksia ja juurikasveja voi tarvittaessa kastella, mutta kovin kuumalla siitä ei ole paljon apua, sillä haihtuminen voi olla suurempaa kuin mitä peltoon ehtii vettä ruiskuttaa, Raitamäki toteaa,

Heinäkuun lopulle viljelijät toivovat lämmintä ja kosteaa, elokuussa saisi sitten olla kuivaa. Säät eivät yleensä noudata tällaisia toiveita, mutta kunhan nyt ei tulisi mitään ääri-ilmiöitä.

Porkkanaa ja naurista Palttilassa viljelevä Miika Lassila kertoo sadon näyttävän oikein hyvältä.

– Viime talven hyvä routa teki osansa maan muokkauksessa, koko alkukesän ajan meillä oli hyvät kelit, mitä nyt helteillä oli hetki kuivaa. Nytkin aurinko paistaa ja on kiva tuuli, on oikein mukava olla ulkona verkkoja porkkanoiden päältä poistamassa.

Verkot ovat suojanneet kasvustoja porkkanakempin tuhoilta ja ne voidaan poistaa, kun porkkanat ovat kasvaneet niin suuriksi, ettei kemppi pysty enää tekemään tuhojaan. Verkkojen ansiosta Lassilan ei tarvitse käyttää tuholaisten torjunta-aineita.

Lassilalla on tänä vuonna viljelyssä 70 hehtaaria porkkanaa, nostaminen ensimmäisiltä lohkoilta alkoi heinäkuun alussa ja työ jatkuu lokakuun loppuun asti.