Lappilaisten vetaraanien tarinat yksiin kansiin – Matrikkelin innoittajana toimi Laitilan Sotaveteraaniyhdistyksen kirja

0
Lappi Tl:n sotiin osallistuneiden miesten ja naisten tarinat on koottu yksiin kansiin. Nykyään Lappi kuuluu Raumaan.

Tammikuussa 2021 perustettu Lapin Tl Veteraaniperinne julkaisi Lapin veteraanien henkilömatrikkelin Narvilta Kriville ja Käkimäkeen – Lappilaisten sotataival 1939–1945. Taustalla on Suomen Veteraaniliiton kehotus laatia matrikkeli eli nimikirja jäsenyhdistysten oman alueen miehistä ja naisista, jotka olivat viime sotien aikana puolustamassa isänmaan vapautta ja itsenäisyyttä sekä rintamalla että kotirintamalla.

Henkilömatrikkelikirjan toimikunnan jäsen ja Veteraaniperinne yhdistyksen puheenjohtaja Martti Aron mukaan Laitilan Sotaveteraaniyhdistys on ainoa lähellä oleva yhdistys, joka on tehnyt vastaavan matrikkelin. Laitilalaisten matrikkeli valmistui 1990-luvun lopulla.

Lappilaisten kirjan kirjoittajaksi lupautui tietokirjailija Markku Vainio. Yli 600-sivuinen kirja pitää sisällään 104 kirjoitusta. Kirjaan on koottu myös sodan aikaista kenttäpostia kotirintamalle.

Aron mukaan Markku Vainio on monipuolisesti kuvannut sitä henkistä yhteenkuuluvuutta ja yksimielisyyttä pursuavaa voimaa, jonka varassa myös lappilaiset olivat mukana taistelemassa Suomen itsenäisyyden puolesta.

Kirja on ainutlaatuinen kokoelma sekä paikallista että Suomen sotien aikaista historiaa. Se pitää sisällään niin sotilaiden, lottien kuin kotirintamalla eläneidenkin kokemuksia ja tarinoita. Kirjasta löytyy mielenkiintoista luettavaa kaikille historiasta kiinnostuneille.

– Tämä matrikkelikirja ja seurakuntamme sankarihauta kertovat niihin kätkettyjen nuorten miesten varhain päättyneestä elämästä, mutta myös loppuun saatetusta työstä isänmaamme puolesta, Aro kertoo.