Lomasesongit aiheuttavat ylitarjontaa lemmikeistä eläinhoitoloille

0
Minerva-kissa lomailee kaverinsa Dimitrin kanssa Kattimajassa.

Tinja Jalonen

Salon kylässä toimiva kissahotelli Kattimaja tarjoaa hoitopaikkoja kissoille sekä ottaa vastaan löytöeläimiä. Hotellissa on paikka yhteensä yhdeksälle kissalle ja alakerrassa on erikseen tilat löytöeläimille.

Yrittäjä Anniina Lassila on pyörittänyt hotellia jo kahdeksan vuotta. Löytöeläimiä hän alkoi ottaa vastaan vuoden 2022 alusta.

Lassilan mukaan lomasesongit aiheuttavat selkeitä piikkejä hoitopaikan tarpeeseen. Kesäisin juhannuksesta elokuun alkuun on vilkkainta aikaa.

Talvella taas hiihtolomilla, helmi-maaliskuun vaihteessa on eniten kysyntää hoitopaikoista. Hiihtolomat eivät kuitenkaan erotu niin selkeästi, koska ne ovat kaikkialla hieman eri aikaan.

Myös joulunaikaan kissoille etsitään usein hoitopaikkaa. Useimmiten kisumirrit tuodaan hoitoon viikonlopuksi tai viikoksi. Joskus pidemmäksikin aikaa, kuten hoitolassa parhaillaan majailevat Dimitri ja Minerva, jotka viettävät kissanpäiviä hotellilla kaksi viikkoa.

Tietysti kissoja tuodaan hotelliin myös muulloinkin kuin lomasesonkeina. Syynä hoitoon tuomiselle saattaa olla vaikkapa muutto tai juhlat, jolloin on parempi viedä kissa pois kaiken kaaoksen keskeltä. Nyt puolen vuoden aikana, kun Kattimaja on vastaanottanut, löytöeläimiä ei ole ollut mitään erityistä ”sesonkia”, vaan eläimiä on tupsahdellut tasaisesti.

Korona toi muutoksia hoitopaikkojen kaipailuun. Kissat pidettiin enimmäkseen kotona, kun omistajilla ei ollut juuri menoja.

Lassila kertoo viime kesän olleen hyvin hiljainen. Pikkuhiljaa koronan hellitettyä hoitopaikoista on taas alkanut kilpailu.

Pelkästään kissoista huolehtivia hoitopaikkoja on melko vähän, sillä suurin osa hoitoloista huolehtii sekä kissoista että koirista. Välillä Lassila on joutunut myymään myös eioota.

Lassilan mukaan monet kissanomistajat varaavat ensin hotellin kissalleen ja sitten vasta itselleen. Hoitolan etsiminen aloitetaankin usein hyvissä ajoin ennen vaikkapa lomareissua. Lassila itse ei juuri lomaile, vaan viettää juhlat sun muut pörröhäntäisten hotellivieraidensa kanssa.

Tarvittaessa hänellä on luottosijainen, joka mahdollistaa hotellin pyörimisen pahimmankin lomasesongin aikaan. Lassilan poissaollessa myös hänen omat kissansa majailevat hotellissa.  

Koirahoitolassa Mynämäessä on täysi tunnelma. Koirahoitola toimii nyt viidettä kesää, ja omistaja Susanna Tuitun mukaan ero kahteen edelliseen koronakesään on huima. Koko kesän ajan paikat ovat olleet täynnä. Seuraavat vapaat hoitopaikat avautuvat vasta elokuussa.

– Muutokset, kuten vaikka korona, näkyvät heti tällaisten hoitoloiden toiminnassa, Tuittu kertoo.

Hoitolassa on kolme sisätarhaa, joihin kuuluu ulkoilualue sekä useita katettuja ulkotarhoja. Tuitun mukaan suurin osa hoitolaan tuotavista koirista on vakioasiakkaita.

Jokainen koira lenkitetään kolme kertaa päivässä talolta lähtevillä metsäteillä- ja poluilla. Tuitulla itsellään on yli 30 vuoden kokemus saksanpaimenkoirista, joita hänellä tällä hetkellä on kuusi. Hoitolassa muutenkin on selkeä enemmistö isoja koiria.

Tänä kesänä hoitopaikkojen metsästykseen on herätty melko myöhään, joten eioota on saanut myydä useaan kertaan. Etenkin heinäkuu on vuodesta toiseen kiireisintä aikaa.

Kesällä hoitoon tuotavat koirat viettävät Tuittulassa yleensä viikon, kun taas syksyllä ja keväällä usein vain viikonlopun. Kesälomareissujen lisäksi syyslomat ja joulu tuovat eniten karvakamuja Tuitun hoidettavaksi.

Tuitun mukaan joillekin koiranomistajille hoitopaikan hankkiminen on ensimmäinen asia lomamatkaa suunnitellessa, mutta toisilta se jää viime tinkaan. Tuitun elämä pyörii pitkälti koirien aikataulujen ympärillä. 

– Ei ole itse tullut reissattua viiteen vuoteen, hän kertoo.

Hoitolan pitäminen on hänestä kuitenkin palkitsevaa. Erityisesti Tuittu pitää eri rotuihin tutustumisesta ja koirien käyttäytymisen seuraamisesta.

– Harmittaa kun haluaisi auttaa ottamalla koiran hoitoon, mutta kaikki paikat ovat jo täynnä, hän sanoo.

Lisää koira- ja eläinhoitoloita kaivattaisiin hänen mukaansa kipeästi. Tuittulaan tuodaan koiria kaikkialta Raumalta Kirkkonummelle, joten ei ihmekään, että paikat täyttyvät nopeasti.