Materiaalit kiertoon

0

Keräykseen päätyvän muovin määrä on kasvanut vuosittain tasaisesti. Suomen Uusiomuovi Oy tiedotti heinäkuun alussa, että markkinoille saatetusta muovista noin 41 prosenttia päätyy talteen. Suomi on asettanut tavoitteeksi, että vuonna 2025 vähintään puolet muovista päätyisi keräykseen.

Heinäkuun alusta voimaan tulleeseen uuteen jätelakiin on kirjattu yrityksille asteittain laajeneva kierrätysvelvoite. Vuoteen 2025 mennessä yritysten tulee kierrättää yhdyskuntajätteestään 55 prosenttia. Vuoteen 2035 mennessä laki velvoittaa jo 65 prosentin kierrätysasteeseen. Nämä velvoitteet ovat voimassa koko EU:n alueella.

Laki koskettaa kaiken kokoisia yrityksiä, sillä velvoitteen syntymiseen johtavan kertyvän jätteen vähimmäismäärä viikkoa kohden on matala. Velvoite kierrätykseen syntyy jo esimerkiksi viiden kilon muovipakkausjätteen määrällä.

Laitilan MTK järjestää kasvinsuojeluaineastioille erilliskeräyksen Laitilassa. Kyseessä on kokeilu, jonka avulla pyritään saamaan entistä isompi määrä pakkauksista keräykseen ja sitä kautta uusiokäyttöön. Kierrätykseen viety muovi matkaa takaisin maatiloille. Esimerkiksi paalinaruja tehdään kierrätysmuovista.

Niin kotitalousten kuin yritystenkin on tärkeää muistaa keräykseen liittyvät ohjeet. Niiden noudattaminen ratkaisee usein koko keräyserän hyödyntämisen. MTK Laitilan keräyksen järjestäjät muistuttavatkin, ettei heidän järjestämäänsä keräykseen voi tuoda kanistereita, joita ei ole huuhdeltu. Tämä johtuu siitä, että kasvinsuojeluaineet ovat ongelmajätettä. Jarno Helistölä Jätehuolto Helistölältä lisää, että huuhtelemattomat astiat voi tuoda jäteasemalle maksutta, mutta niiden jättäminen edellyttää ilmoitusta jäteaseman toimistoon.

Hanna Hyttinen

hanna.hyttinen@laitilansanomat.fi