Naurunpyrskähdyksiä ja dramaattisia käänteitä Kaivolassa– Kuin jäitä polttelis tuli ensi-iltaan perjantaina

0
- ”Ennen oli kaikki paremmin” toteaa Onni ( Pasi Venho) keskellä. Ympärillä kylän miehet Voitto ( Matti Varjonen), Raineri ( Jarkko Kupiainen), Touho (Harri Norppa), Tino ( Anton Kulma-aho) ja pankinjohtaja Rytöperä ( Ari Kangassalo). Kuva Anne Jacksen

Tinja Jalonen

Perjantaina 1. heinäkuuta Kaivolan kylässä alkoi vipinä. Letka autoja kiemurteli mutkittelevia teitä pitkin ja ihmisiä alkoi kerääntyä Myllymäelle. Pian mäen idyllistä maalaismaisemaa värittivät 150 Kaivolan kesäteatterin ensi-illasta intoilevaa katsojaa. Innostukseen oli kyllä aihetta, sillä koronan aiheuttaman tauon takia teatterin edellisestä esityksestä oli kulunut jo kolme vuotta.

Kuin jäitä polttelis -tarinassa puhaltaa myös muutoksen tuulet, vaikka kaikki eivät siitä niin välittäisi. Ennen oli kaikki paremmin! Vai oliko sittenkään? Niin tai näin, mikään muu ei ole pysyvää kuin muutos. Kommelluksilta ei siis voida välttyä kun Ryytimaan perhe ja muut kyläläiset pääsevät vauhtiin, luvataan käsiohjelmassa. 

Tänä vuonna näytelmänä on Markku Hyvösen käsikirjoittama, Kuin jäitä polttelis . Näyttelijöitä on kymmenen, osa heistä on jo vanhoja konkareita ja osa taas on mukana ensimmäistä kertaa. Näyttelijäkaartin ohjaajana toimii Emmi Lovén . Lisäksi teatteritoiminnassa on mukana kuiskaaja, äänimies sekä noin 25 henkilöä erilaisissa talkootehtävissä, kuten lipunmyynnissä, kahviossa ja liikenteenohjaajina.  

Ennen esityksen alkamista ihmiset kävivät ihmettelemässä Mantan torppaa, tuulimyllyä sekä tekivät ostoksia kojuissa. Tarjolla oli erilaisia käsitöitä, mansikoita, herneitä, tomaatteja, makeisia, juotavaa sekä tietysti kahvia ja pullaa. Pikkuhiljaa väki alkoi valua kohti katsomoa ja kello seitsemältä soitettiin kelloja näytelmän alkamisen merkiksi. Yksi toisensa jälkeen näyttelijät kävivät pyrähtämässä lavalla, minkä jälkeen esitys lähti käyntiin.

Näytelmässä sattui ja tapahtui kaikenlaista ja yleisö pääsi hyvin mukaan Ryytimaiden, Rainerin, Touhon ja muiden hahmojen elämään. Yleisö vaikutti nauttivan esityksestä naurunpyrskähdyksistä sekä monista väliaplodeista päätellen.

Väliaika alkoi noin kello kahdeksan ja heti makkarapisteelle ja kahvioon muodostui pitkät jonot. Iloinen rupattelu ja arvailut näytelmän seuraavista tapahtumista kaikuivat mäellä. Väliajan jälkeen näytelmää oli enää puolisen tuntia jäljellä. Loppua kohden juoni tiivistyi ja lavalla tapahtui entistä enemmän dramaattisia käänteitä. Näytelmän päätös oli kuitenkin onnellinen ja esitys päättyi raikuviin aplodeihin. Ohjaaja Emmi Lovén esitti kiitoksensa ja näyttelijöille jaettiin kukkia. 

Oli ihan sika kiva näytelmä, sai kokee tunteita ihan laidasta laitaan, kertoivat laitilalaiset Katja Sinisalo ja Mirja Peltonen . Vähitellen ihmiset palasivat autoillensa ja mäki hiljeni taas hetkeksi ennen seuraavia esityksiä.