Nopeusrajoitukset laskivat isolla alueella Laitilan keskustassa

0
Osa Sairaalatiestä kuuluu keskustan uuteen 30 km/h -aluenopeusrajoitusalueeseen.

Laitilan keskustassa on monilla katuosuuksilla tullut voimaan 30 km/h -aluenopeusrajoitus. Tekninen valiokunta päätti maaliskuussa nopeusrajoitusten laskusta ja uuden nopeusrajoituksen osoittavat liikennemerkit asetettiin paikoilleen toukokuun lopulla. Kesäkuussa on tehty myös ajoratamerkintöjä, jotka muistuttavat alentuneesta aluenopeusrajoituksesta.

Muuttuneet aluenopeusrajoitukset kohdistuvat Koulutiehen, Kananpolkuun, Sulkakujaan, Kukonkujaan, Männistönkujaan, Vihtorinkränniin, Isotuvantiehen, Keskuskujaan, Anttilantiehen, Juhonkujaan, Kyläraittiin sekä osittain Sairaalantiehen, Vallesmannintiehen, Vihtorinkatuun, Kirkkotiehen ja Keskuskatuun.

”Aluenopeusrajoitusten laskulla pyritään edesauttamaan liikenneturvallisuutta sekä pysäköinnin ja asioinnin sujuvuutta.”

NOPEUSRAJOITUSTEN laskulla pyritään edesauttamaan jalankulun, pyöräilyn ja autojen liikenneturvallisuutta sekä pysäköinnin ja asioinnin sujuvuutta. Alueella on useita tasa-arvoisia risteyksiä eikä useilla katuosuuksilla ole erillisiä kevyenliikenteenväyliä.

Uusi 30 km/h aluenopeusrajoitus liittyy yhteen koulu- ja urheilukeskuksen vastaavaan rajoitukseen. Jo aiemmin kyseinen rajoitus on ollut esimerkiksi Urheilutiellä sekä Varppeentiellä.

KAUPUNGIN tekninen johtaja Mika Raula kertoi Laitilan Sanomien huhtikuussa julkaisemassa uutisessa, että Laitilan keskusta-alueen liikenneturvallisuudesta heräsi huoli parisen vuotta sitten. Sen vuoksi myös paikallinen liikenneturvallisuustyöryhmä herätettiin uudelleen henkiin.

Lue lisää: https://www.laitilansanomat.fi/2022/04/hairiokayttaytymista-liikenteessa-yritetaan-suitsia-eri-tavoin-laitilassa-onnettomuuksia-paljon-keskimaaraista-enemman/ 

Nopeusrajoitusten lasku keskustan alueella näkyy tiemerkinnöissäkin.

Raula kertoi tuolloin huonon liikennekäyttäytymisen ja turvattomuuden näkyvän onnettomuustilastoissa, heikentävän viihtyisyyttä sekä turvallisuuden tunnetta. Yksi konkreettinen liikenneturvallisuuden parantamiseksi tehty asia oli laskea osalla keskustan kaduilla nopeusrajoitus 30 kilometriin tunnissa.

Laitilassa paljon onnettomuuksia

  • Vakka-Suomessa on vuosina 2016–2020 tapahtunut henkilövahinko-onnettomuuksia 100 000 asukasta kohden mitattuna selvästi enemmän kuin Manner- Suomessa keskimäärin.
  • Laitilassa tapahtuu noin 130 henkilövahinko-onnettomuutta 100 000 asukasta kohden, kun koko Manner-Suomen luku on noin 80.
  • Vuosina 2016–2020 henkilövahinko-onnettomuuksissa on selvästi eniten kuollut ja loukkaantunut 15–19-vuotiaita, vaikka nuorten osuus kokonaisväestöstä on selvästi pienempi.
  • Seuraavat huomattavat onnettomuuspiikit teini-iän jälkeen ovat 69–71-vuotiaiden sekä 79–81-vuotiaiden keskuudessa.
  • Jalankulkijat ja kävelijät joutuvat Vakka-Suomessa harvemmin onnettomuuteen kuin koko maassa keskimäärin, mutta mopoilijat selvästi useammin.Onnettomuustiedot ja tilastot: Vakka-Suomen liikenneturvallisuuskatsaus/Ramboll Finland, Tilastokeskus, Väylävirasto