Paellaa muurikkapannussa – Herkullinen kesäruoka, jonka voi valmistaa ulkona

0
Muurikkapannun päällä valmistettaessa paellaan saa herkullisen maun ja lisäksi ruoka maistuu aina paremmalta ulkosalla.

Paella eli espanjalainen pyttipannu on siitä ihana ruoka, että siihen käy lähes kaikki, mitä kaapista löytyy. Siinä maistuvat merenelävät, sahrami ja chili sekä sitruuna, jonka merkitystä ruuan maulle ei voi vähätellä.

Paellan voi valmistaa paistinpannulla, mutta jos pihasta löytyy kesäkeittiö ja muurikkapannu niin tämä kesäherkku kannattaa loihtia ulkosalla. Helteellä kokatessa on kuitenkin tarpeen antaa varoitus: Uimavesien läheisyys voi pelastaa kokin lämpöhalvaukselta. Itse kävin varmaan neljä kertaa uimassa, kun kääntelin tätä ruokaa pannulla yli 30 asteen helteessä.

Kuvassa näkyviä sitruunoita kannattaa ruokailijoiden poimia lautaselleen ja puristaa annoksensa päälle. Sitruunanmehu herättää annoksen eloon. Ne eivät siis ole pelkkinä koristeina. Kuvan paellasta ovat jääneet uupumaan merenelävät osittain allekirjoittaneen allergian ja osin unohduksen vuoksi. Alunperin minun piti napata itselleni katkarapuvapaa annos erikseen, mutta erinäisten mutkien kautta katkaravut jäivät ostamatta. Olen kuitenkin ymmärtänyt merenelävien olevan tärkeä osa oikeaa paellaa. Helle sekoitti kokin päätä myös siinä määrin, että paellaa varten ostetut herneet unohtuivat mökin pakastelokeroon.

Resepti on peräisin Kaikki äitini reseptit -ruokablogista.

Paella Nannan tyyliin


5-6:lle

3 rkl oliiviöljyä(tai tarpeen mukaan enemmän)

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

2 chorizo- raakamakkaraa (esim saarioisten)

400g kananrintafileitä

hiukan vehnäjauhoja (ei pakollinen)

1 pussi (180g) paprika-chili katkarapuja (Pirkka-pakaste)

1 paprika

500g (arborio)riisiä

2,5 dl kuorittuja tuoreita herneitä (tai pakasteesta)

4 dl kuivaa valkoviiniä

1,5 -2 l kuumaa kanalientä

1pussi paellamaustetta (lue teksti) tai korvaavat mausteet

suolaa, mustapippuria

Tarjoiluun sitruunanlohkoja ja hienonnettua silopersiljaa.

Leikkaa kanat reiluiksi lohkoiksi, ripottele suolaa päälle ja kierittele vehnäjauhoissa. Kuumenna öljy paellapannulla ja ruskista hiukan kananpaloja. Puserra myös chorizomakkara pikkupulliksi pannulle. Siirrä ainekset niiden ruskistuttua pois pannulta sivuun ja lisää miedommalle lämmölle hienonnettu sipuli ja valkosipuli pariksi minuutiksi pehmenemään, sitten paloiteltu paprika. Seuraavaksi kaada mukaan maustepussi tai mausteet (savupaprika, sahrami ja cayenne) ja riisit heti perään. Sekoittele. Riisien muututtua läpikuultaviksi, possauta mukaan valkoviini ja palauta kanat ja chorizo pannuun.

Kaada pannu täyteen kuumaa kanalientä ja anna muhia sekoittamatta 20 minuuttia. Lisää aina lientä jos alkaa näyttää kuivalta.

20 minuutin päästä sekoita mukaan herneet ja sulatetut katkaravut, anna muhia vielä hetki, jotta riisit ovat sopivan kypsät. Päälle sitten persiljasilppua, sivuille sitruunalohkot ja pannu pöytään.

Hyvän vaalean leivän ja espanjalaisen valkoviinin kera terassilla hellesäässä parhaassa seurassa nautittuna syömistä ei tahtonut pystyä lopettamaan.

Lähde: Kaikki äitini reseptit -blogi