Pidä läheisesi turvassa

0

Maailman hukkumisten ehkäisyn päivää vietettiin eilen maanantaina. Päivä perustettiin viime vuonna Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokouksessa.

Hukkuminen on Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton, SUH:n, mukaan yksi yleisimpiä tapaturmaisia kuolemansyitä kaikissa maissa. Suomessa hukkuu joka vuosi noin 100–150 ihmistä tapaturmaisesti.

Tilastojen mukaan hukkumisia tapahtuu kaikissa ikäryhmissä, mutta lapset ja ikääntyvät ovat Suomessa erityisiä riskiryhmiä. Hukkuneista yli 80 prosenttia on miehiä.

SUH:n mukaan hukkumisriskiä kasvattavat heikko toimintakyky ja uimataito, perussairaudet, pelastusliivien käyttämättä jättäminen, päihteet, lasten jättäminen valvomatta ja sääolosuhteet.

Siispä vesillä tulee aina pitää päällä pelastusliivejä ja välttää alkoholia. Kaveri kannattaa ottaa mukaan uimaan ja uida rannan suuntaisesti niin, että jalat ylettyvät pohjaan. Lapsia tulee vahtia tarkkaan veden äärellä, SUH:n ohjeiden mukaan korkeintaan käden mitan päässä.

Lämpimät kesäsäät ovat lämmittäneet uimavedet. Ihmisten viihtyminen rannoilla näkyy kuitenkin valitettavasti hukkumistilastoissa.

Uimassa käymistä ja vedestä nauttimista ei kuitenkaan tule välttää, päinvastoin. Hyvä uimataito pelastaa ja mahdollistaa muidenkin auttamisen.

Sinilevää on jo runsaasti varsinkin merialueilla, mutta Laitilan seudun järvet ovat pääosin uintikunnossa. Maanantaina Rauma tiedotti, että Kaljasjärvessä on havaittu sinilevää pieniä määriä. Ennen uimaan menoa tulee veden laatua tarkkailla, sillä tilanteet voivat muuttua nopeasti.

Muutenkin uimarin kannattaa tuntea ranta, jossa ui tai tutustua siihen turvallisesti, ettei esimerkiksi äkkisyvä yllätä. SUH muistuttaa, että voimme kaikki sitoutua pitämään itsemme, perheemme ja ystävämme turvassa veden äärellä.

iida.kauppi@laitilansanomat.fi