Pienillä teoilla

0

Kaupungin yleisistä alueista vastaava työpäällikkö Pekka Mäki-Tasku muistuttelee tässä lehdessä rehevöityvän kasvillisuuden riskeistä liikenneturvallisuudelle. Mäki-Tasku tulee huomauttaneeksi hyvinkin merkittävästä asiasta, vaikka asia voi tuntua vähäpätöiseltä.

Esimerkiksi risteyksessä korkea pensas saattaa aiheuttaa vakavia liikenneriskejä. Jos pensas peittää näkyvyyden, autoilija tai pyöräilijä ei pysty näkemään risteävältä kadulta tulevaa kissaa, koiraa, lasta tai edes aikuista. Silloin puhutaan hengenvaarasta.

Useassa paikassa puitten oksat ovat niin alhaalla, että ne ottavat kiinni jätteenkuljetusautoihin, ambulansseihin ja ihan tavallisiin henkilöautoihin. Kevyenliikenteenväylälläkin oksa voi olla niin matalalla, että oksa huiskaisee pyöräilijältä lakin päästä tai pahimmassa tapauksessa sohaisee silmään. Joissakin paikoissa kävelijänkin pitää väistellä oksia, ettei ponnari tai pipo jäisi kiinni oksaan.

Kiinteistönomistajat tietävät hyvin talvikauden vastuunsa, mutta kasvillisuuteen liittyvät vastuut eivät ehkä olekaan yhtä hyvin tiedossa. Rehevä kasvillisuus maisemoi kauniisti pihaa. Kiinteistönomistaja ei välttämättä vain tule ajatelleeksi, miten tontin rajalla rehevöityvät pensaat tai puut vaikuttavat naapureihin ja tiellä kulkeviin.

Vaikka autossa käytämme turvavöitä, pyöräillessä kypärää ja kävellessä pimeällä heijastinta, niin yksi pensas voi silti vaarantaa kulkumme. Heijastimesta ei ole hyötyä, ellei autoilija näe sitä puskan takaa.

Mäki-Tasku haastaa laitilalaiset vihertalkoisiin. Pienillä teoilla voisimme lisätä liikenneturvallisuutta. Aloitetaan vihertalkoot tänään.

Teija Uitto