Ravakka tukee yhdistysten teemahankkeita – Laitilasta ja Pyhärannasta tukea sai yhteensä kuusi hanketta

0
Arkistokuva: Marko Mattila

Ravakalla oli keväällä 2022 auki teemahankkeita yhteensä viidessä erilaisessa teemassa. Teemahankkeiden kautta yhdistykset saattoivat hakea rahoitusta tavanomaisia Leader-hankkeita pienempiin investointeihin ja kehittämistoimiin. Kevään teemahankehauista rahoitettiin yhteensä 28 yhdistysten alahanketta.

Kyseessä olivat Leader Ravakan historian viimeiset teemahankkeet. Käynnissä oleva rahoituskausi (2014–2022) päättyy syksyllä. Tulevaisuudessa yhteisöjen pieniin kehittämistoimiin tarkoitetut teemahankkeet tulevat korvautumaan uusilla tukimuodoilla.

Teemahankkeissa hakijan on oltava rekisteröity yhdistys, alahankkeen koko voi olla 750–10 000 euroa ja oman rahan osuutta voi korvata talkootyöllä. Leader-tuen osuus kevään 2022 teemahankkeissa oli loppukirin kunniaksi tavallista suurempi, investointihankkeissa 70 prosenttia ja kehittämishankkeissa 90 prosenttia.

Yhteensä rahoitettiin 28 yhdistysten alahanketta. Kokonaiskustannukset ovat yhteensä 148 380 euroa, josta Leader-tuen osuus on 123 900 euroa. Monissa yhdistyksissä on jo aloitettu toteutusta alkukesästä, osa toteuttaa hankkeita vasta vuonna 2023.

Hankkeita Laitilasta ja Pyhärannasta

Suomen Punainen Risti, Pyhärannan osasto (Pyhäranta): Hankitaan defibrillaattori päivystävän ensiapuryhmän käyttöön.

Leinmäen kyläyhdistys ry (Laitila): Uusien ruuanvalmistusvälineiden hankinta. Uutena toimintamuotona käynnistetään kaasupolttimien ja pannujen sekä grillin lainaus kylän asukkaille ympäristöystävällistä ruuanvalmistusta varten. Kaasupannujen ja -grillin käyttö vähentää tarvetta puun polttoon ja ruuanvalmistukseen avotulella tai nuotioissa.

Leinmäen kyläyhdistys ry (Laitila): Jalkapallonmaalien, maalien ankkureiden ja pallojen hankinta mielekkään vapaa-ajan vieton mahdollistamiseksi omassa kylässä.

Laitilan Nuorisoverstas ry (Laitila): Isokarinmatka laitilalaisille syrjäytymisuhan alla oleville nuorille.

Puhdas Mannervesi ry (Pyhäranta): Järjestetään vesistöpäivän 6.8.2022 yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Tuodaan esille Mannerveden roolia Pyhärannan ja Pyhämaan merenkulun historiassa, johon olennaisesti liittyy myös limisaumaveneperintö, joka lisättiin viime vuonna UNESCON aineettoman kulttuuriperinnön listaan.

Tipulan kulttuuriyhdistys ry (Laitila): Suulin avajaiset -tapahtuma, jolla tiedotetaan uudesta Konserttitila Suulista, joka on Ravakan tuella kunnostettu.