Rippikoulussa pohditaan omia arvoja

0
Uskonnon ja arvojen lisäksi leirin aikana on pohdittu muun muassa mielenterveyteen liittyviä asioita. Leiriläiset pääsivät pohtimaan, minkälaiset asiat vaikuttavat omaan jaksamiseen ja hyvinvointiin.

Heinäkuun ensimmäisellä viikolla joukko rippikoululaisia innostajineen ja ohjaajineen suuntasi viikon mittaiselle rippileirille Lehtoniemen leirikeskukseen. Ennen leiriä rippikoululaisten odotukset olivat sekavia, mutta viimeistä edellisenä päivänä moni kertoi leirin olleen hauska ja opettavainen kokemus.

Rippikoululaiset jaetaan leirillä pienryhmiin, joissa he tekevät erilaisia tehtäviä, pohtivat omiin arvoihin ja omaan uskoon liittyviä asioita sekä osallistuvat erilaisiin peleihin ja leikkeihin. Pienryhmissä langat pitävät käsissään innostajat, jotka ovat käyneet innostajakurssin sekä rippikoulun.

Korona-aikana leireille oli hankala saada tarpeeksi innostajia, mutta tänä kesänä samaa ongelmaa ei ole.

Jesse Lehdelle rippileiri on toinen innostajana ja Kasper Antolalle ensimmäinen. Kummallekin heistä oma rippileiri tarjosi hyviä muistoja, joten innostajaksi lähteminen oli helppo päätös.

– Halusin nähdä, mitä innostajan työ käytännössä on. Tämä on ollut sellaista kuin ajattelinkin. Haluan kyllä tulla uudelleen ja tarkoituksena on innostaa nykyisiä leiriläisiä lähtemään myös innostajiksi seuraaville leirelle, Jesse kertoo.

– Kivointa on ollut leiriläisten kanssa toimiminen. Tämä on ensimmäinen leirini innostajana, mutta lupauduin jo seuraavallekin tulemaan. Yövalvojan tontin taidan kuitenkin jättää jollekin toiselle, Kasper nauraa.

Rippikoulu on säilyttänyt suosionsa Laitilassa. Leireillä ohjaajana vuodesta 1992 toiminut Kari Penttinen kertoo, että myös monet nuoret, jotka eivät kuulu kirkkoon, suorittaa rippikoulun.

– Tulevaisuudessa määrässä saattaa näkyä se, että kotona ei puhuta kristinuskosta yhtä paljon kuin aiemmin. Ainakin vielä tällä hetkellä osallistumisprosentti on lähes 100.

Rippikoulun voi suorittaa myös iltarippikouluna, mutta leirimuoto on edelleen suositumpi vaihtoehto. Vuosien mittaan leirin runko ja käsiteltävät aiheet ovat pysyneet samoina, mutta sisältöjä muovataan ajankohtaan sopivaksi, jotta ne koskettavat nuoren elämää jollakin tapaa.

Leirillä ei puhuta ainoastaan uskonnosta, vaan myös mielenterveydestä sekä omista ajatuksista ja arvoista.

– Nykyään elämässä ei tule välttämättä eteen sellaisia paikkoja, jolloin voisi pohtia omia arvoja näinkin syvällisesti. Moni leiriläinen on aidosti oivaltanut uusia asioita ja pystynyt omin sanoin kuvailemaan ja kertomaan tuntemuksiaan, leiripappina toimiva Petri Laitinen kuvailee.

Leirin aikana jokainen kirjoittaa kasvunlehteensä sen, mitä on minäkin päivänä oppinut. Sisältö on laaja, joten kaikkea ei voida käydä läpi yhtä syvällisesti. Suuria kokonaisuuksia käydään läpi pelien ja leikkien sekä erilaisten näytelmien avulla. Tällöin leiriläinen saa konkreettisen muistijäljen siitä, mitä mikäkin asia tarkoittaa.

– Ryhmä on ollut hyvin mukana kaikessa ja perusmotivaatio on ollut korkealla. Porukka on myös yhtenäinen ja on ollut hienoa nähdä se, miten kaikki ovat tukeneet toisiaan viikon aikana, Laitinen päättää.

Pelkkää oppimista ja ryhmissä työskentelemistä leiri ei kuitenkaan ole. Vapaa-ajalla voi kavuta Lehtoniemen yläkertaan pelaamaan pöytätennistä tai biljardia tai vastaavasti voi vain oleskella, laulaa tai soittaa pianoa kavereiden kanssa. Iltaisin on myös istuttu leirinuotiolla, käyty uimassa ja pelattu erilaisia pelejä.

Edellisiltä vuosilta tuttu koppipalloturnaus on säilyttänyt suosionsa ja leiriläiset ovat saaneet myös luvan nukkua käytävillä kahtena yönä.

– Parasta on ollut kavereiden kanssa oleminen, uiminen, pelaaminen ja innostajien härnääminen, Viivi Rantala ja Vivian Ihanmäki luettelevat. Tylsintä on heidän mukaansa ollut ulkona kiusaavat hyttyset ja puhelimien luovuttaminen yöksi.

Kaksikko kertoo, että he voisivat myös kuvitella käyvänsä innostajakoulutuksen myöhemmin. Yövalvojan pestikin taitaa olla haluttu ainakin kyselyjen perusteella. Kyseistä työmahdollisuutta leiriläisten on kuitenkin odotettava vielä parisen vuotta.

Ensin on aika käydä oma leiri loppuun ja astella kirkkoon tulevana sunnuntaina, jolloin edessä on koko rippikoulun sinetöivä konfirmaatio.