Ryijyjä ja lavaviljelyä Sepän torpalla – Ryijynäyttely on esillä Kodisjoella heinäkuun ajan

0
Viljelylaatikoiden sato pursuaa lähes yli äyräiden.

Kodisjoella sijaitsevassa Sepän torpassa on tänä vuonna Kukoistavaa kauneutta pirtissä ja pihalla -näyttely. Talo on aikoinaan ollut 12-lapsisen perheen koti ja nyt tuo Heikki Rantasen entisöimä punainen puupirtti on yksi Rauman kaupungin museoista. Talo toimii ikään kuin aikamatkana menneisyyteen vanhoine puuhuonekaluineen ja räsymattoineen.

Sisällä torpassa on myös luettavaa talossa asuneen perheen värikkäästä historiasta.Yksi huone torpasta on vanhojen suutarin välineiden valloittama ja sitä tulee joka kesä aina katsomaan joku samasta alasta kiinnostunut.

Joka kesä torpalla vierailee myös joku, jolla on sukulaissuhteita torpan entisiin asukkaisiin. Torpassa on järjestetty erilaisia näyttelyitä jo monena vuotena, ja aiheina on ollut muun muassa villasukat, hääpuvut ja vanhat lelut. Aiheen valitsemiseen ei ole liittynyt turhia paineita, vaan yleensä sopiva idea on vain hypännyt nurkan takaa.

Näyttelyperinteestä vastaa Kodisjoen Martat. Näyttelyiden lisäksi torpassa on ollut muitakin tapahtumia, etenkin Pitsiviikon aikaan ja esimerkiksi Rauman Pelimannit ovat joskus esiintyneet siellä. 

Tämän vuoden näyttelyn aiheen valinta oli Marttoihin kuuluvien Anne Kaupin sekä Marjatta Eerolan mukaan helppo. He olivat lukeneet Martat- lehdestä ryijyjen olevan tulossa takaisin muotiin ja päättäneet saman tien ottaa ne aiheekseen tulevan kesän näyttelyyn. Ryijyjä näyttelyyn pyydettiin Kodisjokelaisilta ja niitä löytyikin juuri sopivasti näytille.

– Yllättävää miten paljon kotien kätköistä löytyy tällasia käsityöaarteita, Kauppi hämmästelee.

Nyt Sepän torpan seiniä ja käytäviä koristavat erikokoiset- ja väriset ryijyt, jotka nekin sopivat hyvin torpan kodikkaaseen ja perinteiseen tunnelmaan. Näyttelyyn on lisäksi tulossa vielä valokuvia ryijyistä, jotka eivät ole päässeet paikan päälle. Kodisjoen vaakunoita on esillä useita mutta muuten kaikki ryijyt ovat keskenään erilaisia. Näytillä on myös jokunen rekipeitto. 

Suurin osa näytteillä olevista ryijyistä on siis lähialueilta mutta osa myös kauempaa. Paikallisten ryijyjen joukosta erottuu menetetystä Karjalasta, Kurkijoelta asti kulkeutunut ryijy. Erikoisin näyttelyssä oleva ryijy puolestaan löytyi erään kodisjokelaisen kotoa, missä sitä pidettiin aikoinaan mattona. Nyt perinneryijy on kuitenkin nostettu takaisin arvoonsa ja se komeilee näyttelyssä erillisessä huoneessa kokonsa vuoksi. 

Torpassa pääsee myös itse kokeilemaan nukkasolmujen tekoa, joka on yksi tekniikka valmistaa ryijyjä. Sen lisäksi vierailijoille on myös pieni kahvio. 

– Täällä on niinku vatsan- ja silmänruokaa, Kauppi naurahtaa.

Molemmilla naisilla on näyttelyssä myös omat suosikkiryijyt. Kaupin silmää miellyttää eniten perinneryijy ja Eerola puolestaan on ihastunut perinteiseen Maamiehenryijyyn.

– Mulla ei itsellä ole sellaista ja tykkään sen väreistä, Eerola tarkentaa. 

Ihmettelyn aiheet eivät suinkaan lopu torppaan, vaan pihapiirissä on vielä paljon nähtävää. Torpan takana olevalla pellolla on jos jonkinlaista vihannesta ja kukkaa. Kuusi eri paikallista yhdustystä kokeili nyt kesällä lavaviljelyä ensimmäistä kertaa. Ideana on siis yksinkertaisesti kasvattaa kasveja puulaatikoissa.

– Jokanen toi näihin laatikoihin vähän niitä mitä itekkin kasvattaa, Kauppi kertoo.

Kokeilu otti hyvin tuulta alleen ja nyt laatikot pursuavat perunaa, sipulia, salaattia ja muita herkkuja. Kaupille ja Eerolallekin tuli yllätyksenä, kuinka hyvin helppohoitoinen lavaviljely toimi. Kasteluvesi tuli VPK:lta ja puhdas multa laatikoihin lahjoituksena Biolanilta. Pellolle perustettiin myös niitty, joka sekin onnistui hyvin lajien kirjosta päätellen. Viljelylaatikoiden ja niityn lisäksi istutettiin myös kuitupellavaa, jonka violetit kukat värittävät nyt peltoa.

– Jossain kohtaa päästään vielä opettelemaan pellavan nyhtämistä, Eerola naurahtaa.

Pellolle yritettiin istuttaa myös auringonkukkia, mutta siemenet päätyivätkin lintujen vatsaan ja peltoon jäivät pelkät kuoret. Lapsillekin on pihalla tekemistä erilaisten perinneleikkien muodossa. Vaihtoehtoina ovat hyppylauta, salkopallo sekä puujalat. Torpalla vierailleilta lapsilta saadut kommentit ovat olleet positiivisia ja perinneleikkien kokeilu on tuntunut hauskalta. 

Eerolan ja Kaupin mukaan näyttelystä voi saada monenlaisia ideoita omaan kotiin. Kauppi oli onnistuneen lavaviljelykokeilun jälkeen hankkinut sellaisen itselleenkin ja tulos oli ollut yhtä hyvä.

– Täältä saa paljon inspiraatiota, ryijyt auttaa jos koti kaikuu ja lavaviljely sopii hyvin pieneen pihaan, Eerola jatkaa.

Näyttely on auki heinäkuussa lauantaisin ja sunnuntaisin klo 12-16 sekä koko Pitsiviikon klo 12-16. Näyttely on ilmainen mutta vapaaehtoisen pääsymaksun voi halutessaan maksaa.