Salamasovellus testissä

0

En ehtinyt aamukahvia juomaan, kun salamatutka hälytti ekan kerran. Meidän perheessä sitä seurasi varpusparvi efekti, aviomies ryntäsi sinne ja minä toisaalle kokoamaan kuvaustavaroita, kahvit mukaan termokseen ja kohti naapurin latoa. Tarkoitus olisi kokeilla vihdoin ja viimein paljon kehuttua sovellusta eli lightning cameraa. Mutta ennen sovelluksen käytön opettelua nyt tähän väliin sitä tuoretta kahvia, pliis.

Kun kahvi oli nenän edessä niin varmaan kaikki lukijat varmaan arvaavat miten kävi? Ei ihan ajoitus toiminut, koska seuraavat solut saapuivat ja aktivoituivat samantien ukkostamaan. Joka puolella jyrisi, kolisi ja paukkui. Pari kertaa salamapaikannus näytti iskua samaan kylään.

Seuraavaksi piti tulla pidempi tauko, vaan kuinkas kävikään. Hiljaisuutta ei kestänyt todellisuudessa kuin korkeintaan vartin eli meikäläisen kahvin on pakko olla oikeasti ”noiduttua kamaa” koska heti, kun sain eteeni mukin tuoretta kahvia, Mietoisten ja Mynämäen solut aktivoituivat ja samalla Laitilan lävitse kaakosta luoteeseen kulkenut kuuropilvi nauha sähköistyi ja salamointi starttasi.

Lähimmän alasimen mallisen pilven ukkospilven jalka oli huomattavan paksu ja sen yläosassa oli mammatus-nimisiä pilviä. Tuumasin aviomiehelleni, että seuraavaksi saattaa tulla aika rapsakka myräkkä. Samassa taivas melko pitkälle repesi. Vettä tuli täysillä, suuria pisaroita ja salamointi kävi kiivaana. Seuraavaksi nousi ihan kunnollinen tuuli ja syöksyvirtauksen reuna pyyhkäisi ylitsemme, jälleen salamoi. Kamerat lauloivat kilvan vieretysten.

Lightning-sovellus toimii hienosti, kokeilkaahan ihmeessä. Kuvien laatu ei aina ole kehuttava, mutta ilman sitä ei olisi tätä kuvaa. Sovellus käyttää laitteen omaa kameraa joka kuvassa oli Huawei Honor 20. Sovellusta ja etenkin kuvan tallentamista kantsii harjoitella etukäteen.

Lopulta illalla kotona keitin kahvit ja istuin viimein mukin kanssa rauhassa laavulle. Ah ihanaa, tuoretta ja lämmintä kahvia. Viimeinkin. Ja sillä samalla hetkellä jyrisi uudestaan. Seurasi hetken hiljaisuus. Katsoin tutkaa ja kohautin olkapäitäni, etääntyvä ukkonen paukutteli kauempana vielä orkesterinsa kanssa, mutta nyt olisi kahvin ja levon aika. Viimeinkin, takana oli hieno päivä.

Pirjo Koski

Kirjoittaja on laitilalainen ilmiökuvaaja.