Savemäen kalmistomäkeä hoidetaan talkoilla lauantaina

0
Savemäen kalmiston hautarakenteista näkyvin on kuvassa vasemmalla näkyvä pystykivi, jota on arveltu ns. bautakiveksi. Niitä on Ruotsin alueella ja erityisen runsaasti Tanskaan kuuluvalla Bornholmin saarella, muta Suomessa ne ovat hyvin harvinaisia.

Laitilan Soukaisten kylässä on mielenkiintoisia historiallisia nähtävyyksiä, joista yksi on Savemäen rautakautinen kalmisto. Siihen ovat ajanlaskun alussa haudanneet vainajansa mm. Skandinaviasta tulleet uudisasukkaat. Savemäki oli tuolloin merenlahden tuntumassa. Myöhemmin alue rajoittui Valkojärveen.

Vanha karjakuja johtaa Soukaisten koulun luota kalmistokummulle. Kummun laidassa oleva opastaulu kertoo paikalla tehdyistä arkeologisista kaivauksista. Kalmisto ajoittuu löytöjen perusteella 100-luvulle jKr.

Lauantaina 9.7. kello 10 alkaen paikalla järjestetään hoitotalkoot, joissa niitetään heinikkoa ja raivataan vesaikkoa. Mukaan voi ottaa omia työvälineitä kuten haravan, oksasakset tai viikatteen. Auton voi jättää koulun pihaan (Perttelintie 14, Laitila), josta on kävelymatkaa noin 200 metriä.

Talkoiden järjestäjinä ovat Lounais-Suomen esihistoriamatkailuyhdistys Louhi ja Soukaisten kyläyhdistys.