Seikkailua internetissä

0

Koneella tätä tekstiä kirjoittaessani aloin pohtia: yksi merkittävistä muutoksista suomalaisten arjessa täytyi olla tietokoneiden yleistyminen pirteissä. Kotiin kannettu harmaa laatikko ja raskas kuvaputkinäyttö olivat avain tiedon lähteelle. Tietokoneiden viihteellinen puoli, esimerkiksi pelien muodossa, sisäistettiin myös nopeasti.

Helposti ei internetin ihmemaailmaan solahdettu. 1990-luvulla netissä vierailleet muistavat taatusti modeemiyhteydet. Internetissä surffaaminen kävi etanan vauhtia. Lisäksi modeemia käytettäessä lankapuhelin oli samalla poissa pelistä. Nimittäin ysärillä kännykät eivät kuuluneet jokaisen taskunpohjalle. Liikaa ei sopinut kerralla netissä notkua, jotta tärkeät puhelut eivät menneet sivu suun. Yhtä kaikki, internet oli järisyttävä kokemus. Harmaalla pömpelillä saatiin yhteys, vaikka toiselle puolelle maailmaa.

Kuten arvaatte, tekniikka kehittyi harppauksin. Nykypäivänä netissä käynti ei ole temppu eikä mikään. Pöytäkoneiden lisäksi yhteyden virtuaalimaailmaan saa vaikka omalla älykännykällä tai tabletilla. Nykyisin nopein tapa lukea uutiset onkin kirjautua verkkoon ja katsoa reaaliajassa, mitä Suomessa tai maailmalla tapahtuu. Informaatiovirtaan voi kuitenkin jumittua: aina tapahtuu uutta ja mielenkiintoista seurattavaa.

Toinen mullistava juttu netissä on sähköposti. Voi pojat, kuinka iso juttu oli ennen saada sähköpostia. Kaikki posti kiikutettiin näet ennen paperisena postilaatikkoon, jonne se myös luotettavasti saapui. Tiedän, kuulostaa utopialta. Sähköposti mahdollisti sen, että saan tiedon välitettyä henkilölle nopeasti ilman välikäsiä ja pitkäpiimäistä odottelua. Sähköposti on nykyisin arkipäivää sekä töissä että vapaalla. Sen sijaan paperiset kirjeet ovat muuttuneet ainutlaatuisiksi elämyksiksi. Näin ne ajat muuttuvat.

Internet mahdollistaa myös videoiden katsomisen. Esimerkiksi YouTuben kautta katselija voi oppia lisää haluamistaan aiheista virkkauksesta alkaen ja lisäksi viihdettä löytyy jokaiseen makuun. Melkoinen kontrasti alkuaikojen mustavalkotelevision kahdelle kanavalle.

Internetin keskustelufoorumeilla voi puolestaan vaihtaa ajatuksia. Kaikki mikä kiiltää ei välttämättä ole kultaa. Osa kirjoittajista haluaa tarkoituksella petkuttaa muita ihmisiä. Jos tuntematon henkilö lupaa lahjoittaa sinulle perintömiljoonia, kannattaa ehdotus jättää omaan arvoonsa. Yhtä kaikki, internetissä seikkaileminen on tullut jäädäkseen. Maltti on kuitenkin verkossa valttia.

Tatu Ujula

Kirjoittaja on kotoisin Laitilasta ja työskentelee Ypäjän kunnanjohtajana .