Siitepölykehien aikaan

0

Ensimmäinen omasta mielestä kunnollinen kesäpäivä (lue: lämmin, vähätuulinen ja perusvirtaus muualta kuin kylmimmästä suunnasta eli pohjoisesta) sujui auringon siitepölykehän parissa. Sitä tulikin kuvattua pitkin päivää muiden hommien ohessa, kunnes iltapäivällä kehä oli niin juutaksen kirkas, etten muista omalta harrastus ajalta nähneeni ihan vastaavaa. Se suorastaan huusi haluavansa tulevan kuvatuksi.

Huomasihyvin, että mänty olisiitepölyn lähde kehien takana, koska itse kehä oliovelan mallinen, värikäs soikio. Ilmeisesti meillä oli todella hyvät olosuhteet eli kaikki ilmiöön tarvittavat kama löytyi suuresta määrästä siitepölyä ja tuulesta alkaen.

Illalla otin kameran ja putken mukaan ja lähdin rentoilemaan kävellen naapuriin, kuivurin ja siilon rakennukset saisivat toimia auringon peittona. Iltaa kohden kehät yleensä kirkastuvat ja selkiintyvät.

Nyt seuraa pakollinen muistutus; auringon kehiä havaitessa ja kuvatessa pitää noudattaa erityistä varovaisuutta eikä aurinkoa saa katsoa päin pitkiä aikoja, aurinkolasit omille silmille ovat pakollinen lisävaruste. Myös kameran kennoa pitää muistaa varoa, koska auringon valo toimii täsmälleen samalla lailla kuin suurennuslasin kanssa eli valon kohdentuessa kameran (myös kännykän!) kenno voi kärähtää.

Nopea kohdistus, rivakka sommittelu ja laukaus -periaatteella otan omat siitepölykehäkuvani.

Kiepahdus naapurissa kannatti ja kehät palkitsivat kuvaajan. Seuraavaksi odotin innolla iltaa. Siitepölykehä on yleensä näkemisen arvoinen auringon laskiessa ja niin oli tälläkin kerralla. Kehä hehkui ylimaallisen valtavan punaisena metsän yläpuolella auringon laskettua horisontin taakse – mistä tekstin kuvakin on.

Jatkoin vielä yöllä kuvaamaan, ei ole Suomen kesäyön kulkemisen voittanutta! Ja vihdoin myöhemmin yöllä ilmaantuivat valaisevat yöpilvet, kuin kirsikkana kesältä tuoksuvan leivonnaisen päällä. On tämä vaan erityisen hienoa aikaa!

Koko kertomus luettavissa blogissani taivaantulientytto.com.

Pirjo Koski

Kirjoittaja on laitilalainen ilmiökuvaaja.