Tarvitseeko Laitila kasvojen kohotusta?

1

Vastaus on yksiselitteinen: kyllä tarvitsee.

Kesän aikana vieraillessamme useissa erikokoisissa kaupungeissa pisti erityisesti silmään niiden siisteys ja kauneus. Oli sitten isompi tai pienempi, kaikki oli laitettu kesäkuntoon.

Nurmikot oli ajeltu ja kukkaloistoa oli jokaisessa, jopa ylen määrin. Kotiin palatessamme alkoi ahdistaa. Miksi?

Siksi, että jälleen kerran yksi kesä on mennyt katuvarsien heiniä ja muita pusikoita katsellen. Puistoalueiksi kaavoitetut alueet kasvavat edelleen pujoa ja puun näreitä. Reunakiviä ja muita kivetyksiä korjataan ja siistitään, jos viitsitään.

Tulee tunne, ettei Laitila arvosta asukkaitaan, saati sitten vieraitaan, jotka tänne eksyvät.

Miten sitten Laitilaa voisi elävöittää? Miten saada uusia asukkaita ja yrittäjiä tyhjillään ammottaviin liikehuoneistoihin, entä riittävät ja nykyaikaiset majoitustilat vierailijoille?

Lienee päättäjien ja eritoten kaupungin virkamiesten asia laittaa hihat heilumaan ennen kuin on liian myöhäistä. Kuitenkin siisteydestä ja huolitellusta ulkomuodosta syntyy luottamus ja ensivaikutelma, että kaupungissamme ovat kaikki muutkin asiat hyvin, ei vain ulkokuori.

Mitä puolestaan ajattelemme hidaskatu-kokeilusta? Toki kokeilla voi mitä vaan, mutta lienee sanomattakin selvää, että liikenne keskustassa vähenee entisestään ja on vaarana, että nekin vähät liikkeet, jotka keskustassamme vielä ovat, ajetaan väljemmille vesille isoilla autoilla tehtävien tavaratoimitusten hankaloituessa. Kaikki vaikuttaa kaikkeen ja tyhjiä näyteikkunoita on jo kylliksi.

Myös uimarannat kertovat omaa tarinaansa, kun niissä päivänsä viettää. Mihin voisi istahtaa? Onko pöytiä mihin laskea eväänsä? Onko ympäristö rakennuksineen siisti ja rentouttava? Voimiahan sieltä haetaan seuraavaa työ- ja kouluvuotta ajatellen. Toki kaukana ovat keskustasta katsottuna jokainen.

Herääkin kysymys, voisiko Sirppujokea hyödyntää virkistyskäyttöön? Vesi on houkutteleva ja rauhoittava elementti ja lisäksi keskellä kaupunkia. Tai voisiko eri puolilla puistoiksi kaavoitettuja alueita kehittää viihtyisiksi keitaiksi lähellä asuville asukkaille?

Esimerkkiä voisi ottaa monestakin lähellä olevasta kaupungista esimerkiksi Naantalista, Raumasta ja Ukista, mutta suosittelemme piipahtamaan myös etenkin Jämsässä, ehkä näistä saisi hyviä ideoita kasvojen kohotukseen.

Kaiken kaikkiaan suosittelemme Laitilan ulkopuolella asuville virkamiehille jalkautumista muuallekin kuin kaupungintalolle, jotta kehitys lähtisi ylöspäin eikä alaspäin, minne se on jo parinkymmenen vuoden ajan suunnannut.

Selitykseksi ei kelpaa, että ei ole tekijöitä. Ellei ole, silloin pitää palkata sellaiset ihmiset, jotka osaavat ja haluavat. Niin yksinkertaista se on. Ensin olemassa olevat asiat kuntoon, ja sitten vauhdilla kohti uutta kukoistavaa, vaurasta ja elämää täynnä olevaa Laitilaa.

Monien kaupunkilaisten puolesta Soile

1 KOMMENTTI

  1. Kuka hoitaisi Laitilalaisten asiat ! Kaupungin virkamiehet asuvat muissa kunnissa ja heidän omat intressit menee Laitilalalaisten intressien edelle !!!

Kommenttien lisääminen on estetty.