Unelmana miesten maajoukkue – Onni Viherjälaakso on pelannut salibandyä yli puolet elämästään

0
Onni Viherjälaakson matka Jyskeen juniorijoukkueesta maajoukkuetapahtumaan on ollut pitkä ja välillä kivinen, mutta rakkaus lajiin on säilynyt. Viimeisin maajoukkuetapahtuma järjestettiin toukokuussa. Kuva: Katri Viherjälaakso

Onni Viherjälaakso on aloittanut jo yhdeksännen kautensa salibandyn parissa. Kaikki alkoi syksyllä 2013, jolloin hänen äitinsä Katri Viherjälaakso ehdotti lajin kokeilemista. Nyt lähes kymmenen vuotta myöhemmin joukkue on vaihtunut Laitilan Jyskeestä Rauman SalBaan ja takana on myös muutama maajoukkuetapahtuma.

– En olisi kyllä uskonut, että jossakin vaiheessa pääsisin tähän pisteeseen saakka, Onni itse kuvaa matkaansa lajin parissa.

Salibandyn ohella Onni pelasi jääkiekkoa parisen vuotta ja nykyään mukana kulkee myös jalkapallo. Sitä Onni pelaa salibandyn ehdoilla silloin, kun harjoituksiltaan ehtii. SalBassa harjoituksia on neljä kertaa viikossa. Heinäkuun ajan pelaajat harjoittelevat pääosin omatoimisesti oman ohjelmansa mukaan.

Jyskeessä vuonna 2007 syntyneet ovat pelanneet pääasiassa vuotta nuorempien kanssa. Pelaaminen aloitettiin Kortteliliigassa, minkä jälkeen koittivat ensimmäiset sarjapelit vuonna 2017.

– Silloin ensimmäisten sarjapelien aikaan kiinnostuin lajista enemmän ja aloin pelata tosissani. Jyskeessä oli kiva pelata kavereiden kanssa.

Onni siirtyi vuodeksi Raumalle, jolloin valmentajat ehdottivat häntä maajoukkuetaipaleelle. Onni osallistui ensimmäiseen maajoukkuetapahtumaansa maaliskuussa 2019.

Nuori peluri saatiin houkuteltua takaisin Laitilaan vielä kahdeksi kaudeksi. Tällöin Onni toimi oman joukkueensa kapteenina ja äiti Katri jälleen joukkueenjohtajana. Rinnakkaisedustuksen ansiosta Onni pelasi kaksi kautta myös Uudessakaupungissa USB:n riveissä.

Jyskeen toiminta kuitenkin lakkasi, ja Onni siirtyi yhteistyökuvion kautta Uuteenkaupunkiin. Siellä pääsy joukkueeseen evättiin Onnista riippumattomista syistä.

– Lähes kaikki hyvät ystäväni pelaavat salibandyä edelleen Uudessakaupungissa.

Vaikean kauden ja ajanjakson jälkeen odotti paluu Raumalle, jossa Onni pelasi kaudella 2021–22 peräti kolmessa eri sarjassa. Katri-äiti pyydettiin myös keväällä mukaan toimintaan ja hän toimii nyt SalBassa joukkueenjohtajana.

– Rauman SalBa ja erityisesti Mikko Immonen otti minut hienosti vastaan ja tsemppasi jatkamaan lajin parissa.

Taitavan pelaajan otteet huomattiin, ja keväällä 2022 maajoukkuevalmentajat valitsivat Onnin mukaan Salibandyliiton P16-valtakunnalliseen maajoukkuetie-tapahtumaan edustamaan Länsirannikon United-joukkuetta.

Unelmat ja rakkaus lajiin ovat kantaneet perheen yli vaikeiden aikojen. Moni seura on seurannut 15-vuotiaan pelaajan otteita ja kehitysaskeleet ovat olleet isoja.

Pelipaidan selkämystä koristava numero yhdeksänkin tuo lisämotivaatiota. Samaa numeroa kantaa nimittäin Uudestakaupungista kotoisin oleva Suomen maajoukkuetta edustava ja Tampereen Classicin pelaaja Eemeli Salin, jonka Katri-äiti on pienestä asti tuntenut.

– Unelmana olisi myös päästä pelaamaan miesten maajoukkueessa. Nyt ymmärrän, että kovaa harjoittelemalla voin oikeasti pärjätä.

Juttusarjassa esitellään eri urheilulajeja harrastavia paikallisia nuoria.